Recept

Ekologiska semlor utan tillsatser

På tisdag infaller fettisdagen. E-kompassen ger er receptet på ljuvligt goda, ekologiska semlor!

ekologisk semla

Samtliga ingredienser finns att köpa ekologiskt. Om det inte går att få tag på alla ekologiska ingredienser försök baka semla så ekologisk som möjligt!

semlor utan tillsatser

Ekompassens ekologiska semlor

Ingredienser

Vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Fyllning
400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk

Dekoration
8 dl vispgräddeÄgg till pensling
Florsocker

Instruktion – Gör så här       

  1. Stötta kardemummakärnorna fint i en mortel
  2. Värm kardemummakärnorna med mjölken till 37 grader.
  3. Smula ner jästen i en bunke.
  4. Blanda jästen med den uppvärmda mjölken.
  5. Tillsätt trösocker, salt, smör och ägg. Vetemjölet tillsätts lite i taget tills ni fått en smidig deg.
  6. Jäs degen under bakduk i ca 60 minuter. Degen ska dubblas i storlek
  7. Knåda degen
  8. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  9. Lägg bullarna på smörjda plåtar
  10. Sätt ugnen på 200 grader.
  11. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  12. Pensla bullarna med uppvispat ägg
  13. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  14. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  15. Rör ihop innanmätet med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
  16. Fyll semlorna med mandelmasseröran
  17. Vispa grädde och spritsa på bullen – lägg på locket.
  18. Avsluta med att Pudra över florsocker.

Njut!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    14 − 9 =

    %d bloggare gillar detta: