Recept

Hatten av för Raw semlan

Sugen på en semla till fikat idag? Men vill ha en variant som är både vegansk och raw? Prova detta recept på raw semlor med cashewnötter, mandlar, dadlar, kokosolja och agavesirap. Dessutom
fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

vegansk semla.

Let`s go Raw

Nedan hittar ni receptet på 6 stora eller 12 små raw semlor. En fantastisk god vegansk semla.

Ingredienslistan hittar ni nedan. Välj om ni önskar Cashew- eller kokosgrädde.

Bulle

  • 4 dl cashewnötter
  • 2 dl mandel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 8st urkärnade dadlar
  • 2tsk kokosolja

Mandemassa

  • 1 dl mandel
  • 3 msk agavesirap
  • 1-2tsk vaniljpulver

Alternativ 1 – Cashewgrädde

  • 2 dl cashewnötter
  • 1 ½ msk citron
  • 1 ½ tsk vaniljpulver
  • vatten

Alternativ 2- Kokosgrädde

  • 1 burk kokosgrädde
  • 2 tsk agavesirap
  • 1/2 dl finhackad mandel

Förberedelse

  • Blötlägg nötter och mandlar i kallt vatten 2-3 timmar.
  • Önskar ni kokosgrädde istället för Cashewgrädde så bör burken stå i kylen i minst 4 timmar.
  • Sätt på ugnen på 75 grader

Arbetsgång bullar

  • Ta fram de blötlagda mandlarna och nötterna. Häll av vattnet.
  • Mixa mandlar med kardemumma, dadlar, vaniljpulver och kokosolja. Använd matberedare – det ska bli en slät klumpfrimassa.
  • Rulla till 6 stora bullar eller 12 små.
  • Skapa plats för mandelmassan genom att gröpa ur bullen
  • Av “inanmätet” skapar ni era lock
  • Bullar och lock ska sedan torka i ugnen. Ca 6 timmar på lägsta värme och ugnsluckan på glänt.

Mixa mandelmassa

  • Mixa mandlar, agavesirap och vaniljpulver i en matberedare.
  • Späd eventuellt med vatten

Alternativ 1 – Cashewrädde

Mixa cashewnötter, citron, vaniljpulver. Tillsätt vatten tills ni får önskad konsistens.

Alternativ 2 – Kokosgrädde

Lägg burken med kokosgrädde i kylen minst 4 timmar. Öppna burken och ta ut det hårda överst i burken, vispa fluffigt med agavesirap.

Montera semlan

  • Fyll varje bulle med mandelmassa
  • Lägg på kokos-eller cashewgrädde
  • Placera semlans lock
  • Toppa med att sikta över kokosmjöl eller hackad mandel.

Njut av denna variant av vegansk semla!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    tre × 5 =

    %d bloggare gillar detta: