Okategoriserat

Tungt för ekonomiskt utsatta barnfamiljer inför skolstarten

Det kan vara svårt att få pengarna räcka till för ekonomiskt utsatta barnfamiljer inför skolstarten. Sommaren är över och det är dags att återvända till vardagsrutinerna. Även om det inte fanns pengar till några utsvävande semesteraktiviteter så har budgeten för barnfamiljer varit mer ansträngd under ledigheten. Under sommarlovet åt barnen hemma varje dag eftersom skolan var stängd så matkontot börjar nu gapa tomt. För en barnfamilj innebär en ny termin kostnader för det som behövs inför skolstarten och den kallare årstiden. Det är utgifter som det inte alltid finns utrymme för.

 

Kanske dottern förgäves hoppas på att få den där skolväskan hon sett i skyltfönstret och frågan är hur man ska kunna vaska fram pengar till lillebrors välbehövda höstjacka och kängor som tål kyla och rusk. Längtan hos barnen efter att vara del av gänget i klassen är stor men det finns inte pengar till att kunna delta i kamraternas fritidsintressen såsom gymnastik- eller fotbollsträningar med tillhörande kläder och skor.

Kårer hjälper till med kläder och mat

Ansöker du om ekonomisk hjälp, kontakta kåren på din ort Här , alternativt hos den kyrka som finns på din ort.

Några exempel vad man kan få hjälp med:

 • Hisingskåren i Göteborg erbjuder hjälpsökande främst presentkort på Willys att handla mat för men ibland finns även möjlighet att hjälpa till med kläder. Det gäller exempelvis ensamstående, sjukskrivna eller föräldrar som inte kan arbeta på grund av att de har barn med särskilda behov.
 • På kåren i Umeå möter man samma problematik och kan ibland bevilja rekvisitioner till Myrorna för att handla kläder där och det händer också att folk i församlingen delar med sig av urvuxna plagg och skor. Beroende på behov och situation kan kåren ge ekonomisk hjälp på olika sätt.
 • Till Söderkåren i Stockholm kommer en hel del barnfamiljer som söker stöd av diverse slag. Varje vecka får 10-15 hushåll matkassar efter en behovsprövning. Det erbjuds även familjemiddagar, gemenskap, fysisk träning och annat. Nu i höst kommer kåren för första gången att dela ut ryggsäckar innehållande pennor, block, reflexer och gympapåsar till de skolbarn man har kontakt med men även vuxna som läser på SFI får liknande startkit. Dock är det enbart de familjer kåren redan har en relation med som kan få just den här hjälpen i år. Det hela kommer ske under en gemenskapsdag i september.
 • Frälsningsarmen  erbjuder på flera platser  fritidsaktiviteter av olika slag under terminerna då en hel del familjer inte har möjlighet att bekosta sådant åt barnen.

Så här ansöker ni om stöd

Ansöker du om ekonomisk hjälp, kontakta kåren på din ort, alternativt hos den kyrka som finns på din ort.

Stötta någon som behöver hjälp

Är ni inte själva i behov av ekonomiskt stöd, men vill hjälpa medmänniskor i en utsatt situation så kan ni ge ett bidrag till Frälsningsarmen genom att  Swisha “Punkt” till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

 • 100kr – Bidrag till en dagsaktivitet
 • 300kr – Bidrag till läger eller utflykt
 • 350kr – Matvaror till en mindre familj 

Dela gärna detta inlägg så att de som behöver hjälp kan få hjälp!

 

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  fyra × ett =

  %d bloggare gillar detta: