Okategoriserat

Tips för att skapa en studentbudget

Terminen har börjat och för de som börjat plugga innebär studentlivet en omställning att plötsligt behöva klara sig på en studentbudget. Med lite planering går det att få studiemedlet att räcka, men det kräver en del planering. Hur gör man för att få ekonomin att gå ihop som student? Här kommer några enkla tips från mig.

klara sig på studiemedel

Information angående CSN:s studiemedel

Som mest kan man få 10 444 kronor i studiemedel för fyra studieveckor. Av dem består 3 164 kronor av bidragsdelen och 7 288 kronor är lånedelen. Ofta kommer Du beslutet inom en vecka från ansökan. studiemedel beviljas fyra veckor bakåt i tiden. Antalet veckor som du kan få studiebidrag är begränsat, så gör en planering för att se till att  studiemedlet räcker för hela utbildningen.

Har ni andra inkomster, kan det påverka din rätt till studiemedel. Överstiger inkomsterna det fribelopp som gäller under ett kalenderhalvår kommer studiemedlet att minskas. Storleken på ditt fribelopp beror på hur många veckor du studerar och om du läser på heltid eller deltid. Ni hittar en komplett tabell HÄR. De inkomster som räknas in i fribeloppet är skattepliktiga inkomster från inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital. Det kan till exempel vara lön, a-kassa, inkomster från bostadsförsäljning eller aktieutdelning.

Varning! För att undvika att bli återbetalningsskyldig ska du meddela CSN om du jobbar extra och har högre inkomster.

Tips 1 – Sök bostadsbidrag

Är du under 29 år kan du söka bostadsbidrag. Har du inga barn kan du få upp till 1300 kronor. Hos Försäkringskassan kan du både göra en preliminär beräkning och ansöka. Bostadsbidraget minskar om din inkomst är över 41 000 kr per år. Som inkomst räknas 80 % av studiebidragsdelen, lön, ränteinkomster med mera. Skulle du få mer i inkomst än du uppger i ansökan blir du återbetalningsskyldig.

Viktigt! Du som läser sista året ska vara extra uppmärksam på att bostadsbidraget räknas helårsvis. Om du studerar fram till juni och räknar med att börja jobba direkt efter studierna är chansen ganska stor att dina totala inkomster för året kommer överstiga den summa som är tillåtet för att få bostadsbidrag – då kan du bli återbetalningsskyldig!

Tips 2 – Betala mindre skatt

Som student är det vanligt att man bara arbetar och har en inkomst på sommaren eller under helgerna. Det som händer då är att det dras skatt från din lön som om du skulle jobba på samma sätt hela året. Dessa betalas sedan ut som en klumpsumma vid deklarationen. Men som är student, har ofta mer nytta av pengarna för löpande utgifter under åretI detta fall kan du begära jämkning som innebär att arbetsgivaren drar mindre i skatt direkt, så slipper du vänta på återbäring året därpå. Intyg, jämkningsansökan och mer information finns i

Viktigt:

  • Kom ihåg att om du tjänar under 19 247 kronor på ett år behöver du inte betala skatt. Vet du om att du inte kommer nå upp till den summan kan du fylla i en blankett från Skatteverket och lämna till din arbetsgivare. Då dras ingen skatt från din lön.
  • Tjänar du mer än vad du har meddelat Skatteverket kanske arbetsgivaren drar för lite skatt. Meddela genast Skatteverket, så skatten dras korrekt och du slipper restskatt.

Tips 3 – Sök stipendier

Stipendier är skattefria och behöver inte betalas tillbaka. Det finns stipendier för studier på grundskolenivå, gymnasium, folkhögskola, högskola och universitet. Dessutom stipendier för kurser och vidareutbildningar. Det finns studiestipendier som vänder sig till ungdomar av båda könen. Andra stipendier vänder sig till personer som bor eller kommer från en viss ort. Vissa stipendier är för studier på någon särskild skola eller ort. Andra stipendier är för studier inom ett visst ämnesområde. Man för helt enkelt söka efter det som passar för just er själva.Utdelningen varierar från ca 1 000 kronor och uppåt och man  kan söka så många fonder som du vill och få ur flera fonder samtidigt. TLänsstyrelsen har en bra sökdatabas över landets stiftelser som delar ut stipendier och bidrag.

Viktigt:  Även om stipendier inte påverkar studiestödet och skatten, så påverkar det din rätt till bostadsbidrag. Meddela Försäkringskassan om du får stipendier så att du inte blir återbetalningsskyldig.

Tips 4 – Utnyttja ditt studentkort

Som student har du möjlighet att skaffa Studentkortet. Med Studentkortet får du tillgång till en mängd olika rabatter och förmåner hos ett stort antal företag över hela landet.

Tips 5 – Om ni avbryter studierna

Grundregeln säger att en student anses vara arbetslös om utbildningen har avslutats eller avbrutits  Har du arbetat innan eller under tiden du är student och varit med i a-kassan under en kvalificeringsperiod på 12 månader så kan du ha rätt till ersättning från a-kassan om du inte lyckas få ett jobb efter din examen. Läs mer om kraven som du behöver uppfylla på A-kassa.se

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    två × 5 =

    %d bloggare gillar detta: