Okategoriserat

Så kan du åka skidor klimatsmart

Planerar ni att åka skidor över sportlovet? Vad kan man tänka på för att inte slita för mycket på miljön?

Vintersport behöver inte vara ett klimatproblem. Jag tror till och med att de indirekt vara bra för klimatet. Uteliv skapar en kontakt med naturen och förhoppningsvis ett engagemang för att rädda klimatet.

Så tänk inte att vintersport är dåligt! Men tänk efter så det inte förvärrar klimatuppvärmningen!

Res klimatsmart

Resorna till skidorten är en stor del av veckans utsläpp. Därför bör man börja med att fundera över hur man reser dit. Till svenska och norska fjällen kan man åka tåg, eller miljöbil.

Även till Alperna går det utmärkt att åka tåg även eller buss. En skidresa Overseas är dock inte klimatsmart…

Så var det konsumtionen…

Behöver ni verkligen köpa nya skidor och kläder? Det är betydligt mer klimatsmart att använda de gamla, hyra på plats eller köpa begagnat? Fritidsbanken är också ett fantastiskt alternativ där lånar man utrustning helt gratis. Läs mer om Fritidsbanken HÄR.

Hur stor miljöbov är skidliften?

De flesta skidanläggningarna tillverkar stora mängder konstsnö. Elförbrukningen vid konstsnötillverkning är stor. Men precis som med liftarna handlar det i sverige om förnybar el så utsläppen blir små. Sen kan man ju argumentera för att man ska vara sparsam med el i alla fall av resursskäl.

I andra länder med en annan energimix, tex kolkraft, blir det ju annorlunda och högre utsläpp. Återigen – semester på nära hålla är bättre på flera olika plan!

E-kompassens slutsats

Jag tror att man ska tänka som i resten av livet om man vill hålla nere sina utsläpp; res kort, res klimatsmart och konsumera mindre!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    ett + nitton =

    %d bloggare gillar detta: