Föräldraskap Medveten Konsumtion Miljö och hållbarhet Okategoriserat

Naturlig och kemikaliefri-behandling mot Huvudlöss

Igår kom den…lappen om att det är avlusningsdagar den 1 – 3 februari. Dags att luskamma barnen….Idag får ni mina bästa råd för hur ni kan hantera och förebygga löss på naturligt sätt. Våga vägra kemiska lusmedel!

 

Tips för att bli lusfri – helt naturligt och giftfritt

Vilken metod du än använder måste du alltid göra den två gånger med ungefär en veckas mellanrum, detta eftersom något eller några ägg så gott som alltid överlever.

Metod 1: Olja och vinäger

1. Börja med att skölja håret med äppelcidervinäger. Låt håret torka utan att skölja ur. Vinägern har effekten att den löser upp ”limmet” som fäster äggen till hårsäckarna.

2. När håret torkat häller du i kokosoljan – som blir flytande och mer hanterbar om du först värmer den en aning. Gnid in ordentligt i hela håret. Oljan bildar en tunn film runt både lus och ägg kväver helt enkelt lössen dem genom att hindra deras andning.

3. Ta på en duschmössan eller plastpåse och låt den sitta på resten av dagen eller till och med över natten.  Kokosoljan behöver några timmar på sig att döda lössen.

4. Kamma håret med luskammen NitFree. Kamma så grundligt du bara kan!

5. Slutligen tvättar du håret precis som vanligt. Ett tips är att schamponera håret innan du sköljer det med vatten eftersom det då blir lättare att få ur oljan.

6. Upprepa en vecka senare

Metod 2 Använd Eteriska oljor i förebyggande syfte

Du kan hejda lössens framfart genom att använda lusavstötande eteriska oljor i schampo eller balsam.

Gör så här

 • Växla mellan tre oljor. Jag tycker att tea tree, lavendel och eukalyptus fungerar bäst.
 • Tillsätt ca 25 droppar per dl schampo.
 • Låt gärna schampo eller balsam sitta kvar i håret en stund, balsamet gärna i upp till 30 minuter.

Detta är främst förebyggande då det inte dödar löss som redan hittat till håret men gör miljön mindre gästvänligt eftersom lössen avskyr dessa dofter. Låt gärna  både schampo och balsam sitta kvar i håret en stund, balsamet gärna i upp till 30 minuter.

Jag rekommenderar ekologiska eteriska oljor. De är framställda med de mest skonsamma utvinningsprocesserna. Jag har tagit in Ekologisk Lavendelolja, eukalyptus och Ekologisk Teetree oil i butiken. Prova gärna att beställa 5ml av varje sort och testa detta tips. Jag har gjort ett litet paket innehållandes dessa 3 oljor a 5 ml. Priset är 120kr.

 Råvarorna i dessa är av bästa tänkbara kvalité; alla från vildvuxna eller ekologiska växter. Oljorna är inte utspädda med fraktioner av andra oljor och innehåller inga syntetiska tillsatser. Ni hittar Oljorna i E-kompassens egen butik HÄR.

Använd rabattkod FRIFRAKT så bjuder jag på frakten gäller fram till och med söndagen den 3 februari.

 

Metod 3 Kyla och värme 

Utnyttja det faktum att lössens idealtemperatur är 27-30°…

 • I minusgrader fryser både löss och ägg ihjäl. Lössen behöver minst 18° för att leva, äggen minst 22-25° för att kläckas. Kanske värt att pröva några barhuvade höstpromenader? Som alltid: upprepa en vecka senare.
 • Värme. Löss dör vid 52-54°och däröver. Fem minuter med 60°räcker. Testa bastu eller hårtorksvärme. Blås så varmt det går från hårbotten och utåt i torrt hår. Blöt sedan håret, ta i balsam och kamma ur löss och ägg. Tvätta sedan som vanligt. Som alltid: upprepa en vecka senare. Källa: Shenet 2009

Använd er av NitFree luskam

Jag kammar alltid barnen med NitFree luskam – outstanding!  Jag rekommenderar alla föräldrar att investera i en sådan. Den kostar en slant – men är en engångsinvestering – väl värd pengarna! Den har en helt annan konstruktion än alla andra kammar. Framför allt får den med sig både äggen och lössen, det funkar inte med vanliga kammar. Den glider igenom håret och kammar verkligen igenom hårbotten. Den är lite dyrare men värd sitt pris. Halleluja och adjö lusisar. Just nu säljs  luskammen NitFree för188kr (dyrt ja – men en suverän produkt) normalpriset är 299kr hos Meds. Nit-Free  är tillverkad i rostfri stål, kokbar och håller “i evighet”.

 

Ni hittar luskammen  HÄR

Lycka till!

 

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  fyra × 3 =

  %d bloggare gillar detta: