Medveten Konsumtion Miljö och hållbarhet Okategoriserat

Några reflektioner kring Black Week…

Några funderingar kring Black Week…Den här veckan infaller Black Friday, en av överkonsumtionens inofficiella högtidsdagar. Behöver världen verkligen ännu en dag förknippad med konsumtion och -köphets? 

Black week blir Black Friday som återföljs av Black weekend och Cyber Monday som osökt går över i den vanliga julhandeln. Som efterträds av mellandagsrean…och sedan kommer januarirean…

Borde vi inte istället göra tvärtom? Ha återanvändningsdagar, delningsdagar och reparationsdagar? Är inte det en sundare väg att gå?

Min ambition är och har alltid varit att guida mina följare till bra deals och handfasta råd. Men en bra deal är bara en bra deal om den gör något gott för dig.Gratis är inte alltid gott -långt därifrån…Därför valde jag att bli en bredare ekonomi blogg med medveten konsumtion som grund.

Jag promotar inte kampanjer med varor som kan vara negativa för er hälsa. Kvalitet går före kvantitet! Medvetenhet går före impuls. Hälsa och miljö är alltid i fokus.
Varför ska vi få något gratis som vi eller miljön kan bli sjuka av. Förblindas inte av köp och få kampanjer, samla och få eller beställ gratisprov. Tänk alltid ett varv till…här hos E-kompassen gör jag den tankerundan åt er. Serverat och kvalitetsgranskat.

Så här hanterar vi Black Week

Black Friday kommer ursprungligen från USA och infaller alltid fredagen efter Thanksgiving och anses vara starten på julhandeln. I Sverige sprids fenomenet lavinartat till allt fler butiker för varje år.Men den procentuella prisnedsättningen kan variera. Vissa populära kategorier går till och med upp i pris…så det gäller att se upp…

Enligt Prisjakts statistik från 2016 året gick följande kategorierfaktiskt  upp i pris?!:

 • 29 procent av alla mobiler
 • 18 procent av alla tv-apparater
 • 27 procent av alla dataskärmar
 • 27 procent av alla hörlurar
 • 36 procent av alla smartklockor
 • 32 procent av alla pc-datorer
 • 24 procent av alla portabla hörlurar
 • 25 procent av alla spelkonsoller

Det gäller således att ha koll på prisstatistiken då många produkter i kategorierna i själva verket ökar i pris under Black Friday!

Tänk ett varv till…

Låt oss fundera en stund på hur bortskämda vi är. Fundera över hur barn i tredje världen svälter medan vi behöver ytterligare ett läppstift. Skicka en tanke till vår kära jord vars resurser förbrukas i en oansvarig takt för att vi behöver ännu en handväska. Tänk ett varv till innan du köper de där billiga gympadojorna som folk har tillverkat för svältlöner

Tänk ett varv till ur ett rent egoistiskt perspektiv, för inte ens i ren egoism finns det nån poäng med att ha allt vi har.Vi omger oss med alldeles för mycket saker. Samtidigt pågår en  okontrollerbar global klimatförändring. Det går inte att komma ifrån att dessa två saker hänger ihop.
Vi producerar, ­handlar och beter oss på ett sätt som klotet inte tål. Trots detta ökar den ­privata konsumtionen  – ivrigt påhejad av handeln som ständigt hittar på nya sätt att få oss att köpa mer!
Behöver världen verkligen ännu en dag förknippad med konsumtion och köphets? Borde vi inte istället göra tvärtom? Ha återanvändningsdagar, delningsdagar och reparationsdagar? Är inte det en sundare väg att gå?

 

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  femton + 18 =

  %d bloggare gillar detta: