Okategoriserat

Klimatsmart semester – Kolarbyn / Eco-Lodge

Klimatsmart semester kan uppfattas som krångligt och dyrt, men det finns knep att ta till för den semestersugne med klimatångest och begränsad budget. I en serie inlägg under kategorin Klimatsmart semester presenterar jag mina bästa tips.

STF Kolarbyn/Eco-Lodge

Hur är det att leva utan el och rinnande vatten? Vad händer med oss då vi är helt utan moderna bekvämligheter i några dygn? Några dygn i Kolarbyn ger svar på dessa och betydligt fler frågor.

Ta med partner, små barn, tonårsbarn, hela släkten eller arbetskamraterna på en annorlunda utflykt med paus från all elektronik, sociala medier och strömmade TV-serier. Här bor ni i gamla kojor mitt i skogen, hugger er egen ved, hämtar vatten i källan och lagar mat över öppen eld. För de flesta nutidsmänniskor kan detta vara ett av de mest upplevelserika semesteralternativen som finns.

Vandrarhemmet är en samling kolarkojor mitt i granskogen. Det finns tolv kolarkojor med två britsar för fårskinnsfällar och sovsäckar. Alla kolarkojor har vedeldad kamin och du hugger själv din egen ved. Här finns varken elektricitet eller rinnande vatten.

Miljöanpassad logianläggning

Vandrarhemmet är en miljöanpassad logianläggning byggd av naturmaterial. En del av intäkterna som kommer in till STF Kolarbyn går direkt till bevarande av natur- och kulturvärden i form av olika projekt.

För en familj med 2 vuxna och 2 barn kostar ett dygn ca 1600kr. Då ingår:

 • Guidad rundvandring i Kolarbyn
 • Självuppblåsbart liggunderlag & fårskinnsfällar att sova på
 • Ljus, tändstickor, ved att hugga för att elda med
 • Färskvatten att hämta ur källan
 • Tillgång till grillplatser och primitiv köksutrustning
 • Diskmöjligheter i bäcken
 • Sopsortering
 • Frukost
 • Tillgång till bokade kolarkojor från kl 14 ankomstdagen till och med kl 12 avfärdsdagen.
 • Flytande bastu
 • Toaletter, vi har två utedass.

I området finns goda möjligheter för friluftsliv och fina fiskesjöar (kontakta oss för info om fiskekort), grillplatser och härliga vandringsleder.

Prisexempel för en familj 2 vuxna och 2 barn som reser från Stockholm och har med egen sovsäck och egen mat.

Resa med tåg: 500kr + Logi med bastu och frukost 1599kr+ kanot 300kr = 2399kr

Detta betalar ni extra för:

 • Sovsäcksutrustning (sovsäck, resekudde & lakan) 150 SEK per vistelse och person.
 • Kanoter & roddbåt, 300 SEK per halvdag. Kanoterna har sittplats för tre personer men vi rekommenderar max två vuxna i varje kanot. Kanot, flytvästar, paddlar ingår. Medföljer även en karta över sjön med markerade saker och ställen att upptäcka under er vistelse på sjön. Roddbåten rymmer max två vuxna och två barn.
 • Flytande bastu finns att hyra för 2 timmar åt gången, man hugger ved och tänder bastun själv och priset är 100 SEK/vuxen & 50 SEK/barn. För detta pris får man vara beredd att dela bastun med andra. (Ingår i vissa aktiviteter och upplevelser, detta ser ni i er bekräftelse)

Hitta till Kolarbyn

Från Stockholm/Västerås/Köping
Tag tåget från Stockholm till Köping, byt till anslutande buss nr 550 till Skinnskatteberg. Det är billigast att köpa hela resan inklusive buss på en och samma biljett innan du börjar din resa. Total restid från Stockholm är c:a 2 timmar och 20 minuter. Här kan du köpa din biljett www.sj.se

Från övriga destinationer
Skinnskatteberg kan även nås direkt med tåg (Tåg i Bergslagen) via Örebro/Hallsberg, Avesta-Krylbo eller Fagersta och andra städer.

Skinnskattebergs buss- och tågstation ligger ca 4 km från Kolarbyn. Det är enkelt att gå de 4 km som återstår, men har man mycket packning kan det kännas långt. Här är en länk till en karta där vi ritat in vägen att gå från samhället till Kolarbyn om ni väljer att gå http://goo.gl/maps/nJV7v

Om ni kommer med buss 550 på sträckan Köping-Skinnskatteberg kan ni välja att kliva av vid Folkhögskolan (1km) och sedan gå den sista biten, fråga chauffören om ni är osäkra på vart ni ska gå av bussen. Ni kan även beställa en taxi från tågstationen till Kolarbyn om ni behöver detta +46222-10040.

Med bil till Kolarbyn
Kolarbyn ligger ca 4 km sydost om centrala Skinnskatteberg, längs med riksväg 233. Det är skyltat Kolarbyn från väg 233. Gratis parkering finns vid Kolarbyn.

GPS-koordinater: N59.807423°, E15.728699°

Länkar:

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  arton − tretton =

  %d bloggare gillar detta: