Okategoriserat

Hjärtan hit och hjärtan dit

Alla hjärtans dag förr och idag

Redan i slutet av januari kör butikerna runt om i landet igång. Köp något till den du tycker om på alla hjärtans dag. Ett smycke, en nalle, godis i hjärtform, speciella blombuketter, underkläder, ja listan kan göras nästan hur lång som helst. Men varför? Vad är det vi firar egentligen?

Bild och design: Lotten Kolb. Denna design finns att köpa i webshoppen. Länk längs ner i inlägget.

Jo, det är faktiskt Valentin, för den här dagen heter Valentines Day i många andra länder.

Legenden om Valentin

Vem han egentligen var är man inte riktigt säker på. Det finns faktiskt flera Valentin att välja bland. Men starkast är legenden om en kristen predikant som fängslades av romarna redan år 269. Claudius II var kejsare i Rom och ogillade starkt att unga par gifte sig. Han ville ha ogifta män i sina stora arméer.Valentin trotsade kejsarens förbud eftersom hans tro på kärleken var stark. Han fortsatte därför att viga unga kärlekspar. Men han blev snart avslöjad och hamnade i fängelse och dömdes till döden. Valentin led martyrdöden genom halshuggning den 14 februari.


Bild och design: Lotten Kolb. Denna design finns att köpa i webshoppen. Länk längs ner i inlägget.

I fängelset var det fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till Valentin. De blev förälskade. Strax innan han skulle avrättas lyckades Valentin smuggla ut ett meddelande till henne som han hade undertecknat med “Din Valentin”. Det första Valentinkortet.


Bild och design: Lotten Kolb. Denna design finns att köpa i webshoppen. Länk längs ner i inlägget.

Det var början på traditionen att skicka varandra kort den 14 februari. Valentin blev alltså martyr och senare även helgonförklarad. Sankt Valentin påstås också ligga bakom seden att man ger varandra blommor på den här dagen. Blommor som en symbol för kärlek. Han lär själv ha plockat blommor till de par som han sedan skulle viga.


Bild och design: Lotten Kolb. Denna design finns att köpa i webshoppen. Länk längs ner i inlägget.

En ganska ny tradition i Sverige

I Sverige är traditionen att fira den är ganska ny. Första gången de röda hjärtana dök upp i en svensk butik var så pass sent som i mitten av 1950-talet. Först på 1990-talet tog det svenska firandet ordentlig fart. Alla hjärtans dag hamnade i den svenska almanackan och fler och fler butiker, blomsterhandlare och restauranger började inse att det här var något man skulle satsa på och som kunde ge lite extra klirr i kassan.

Ge något personligt i år

Jag tycker absolut att man kan ge någon symbolisk gåva till de man tycker om på alla hjärtansdag. Men låt det vara personligt. Undvik slit och släng. Jag har skapat tre olika personliga presenter som säljs via Webshoppen. Enkla, personliga och i tre olika prisklasser.

Budget:

Ladda hem E-kompassens Love Coupons. En rolig present för par. Totalt 24st kuponger. 18st har färdigskrivna erbjudanden och 6 st får ni själva hitta på. Använd alla eller välj ut de som passar just er relation. Sätt ihop till en litet kuponghäfte.

Ni hittar dessa HÄR De laddas ner i E-butiken och priset har jag satt till 10kr exkl. moms. totalt 12,50kr. Eftersom ni enkelt laddar ner dem så undviker vi frakt. Fungerar utmärkt att skriva ut även i svart

Mittimellan:

En enkel design på lyxigt fotopapper. Kompletteras med er personliga text.

Beställ HÄR. Pris 100kr + fraktkostnad 29kr.. Denna måste beställas senast den 7 februari för leverans innan alla hjärtansdag.

Lyxvarianten

En personligposter av er som par eller av er familj. med personlig text.

personlig poster

Dessa kan ni beställa HÄR. Priset ligger på 199kr-399kr beroende på storlek. Frakt för 29kr tillkommer. Denna måste beställas senast den 7 februari för leverans innan alla hjärtansdag.

Läs mer om postern i tidigare inlägg HÄR

Hoppas ni hittar något som ni tycker passar! Har ni något eget önskemål? Kontakta mig info@ekompassen.se

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    4 × ett =

    %d bloggare gillar detta: