Okategoriserat

Flyg med lite renare samvete…

I vår vardag försöker jag alltid tänka på hur vi kan reducera användningen av plast och minska vårt avfall…men av någon anledning brukar detta koncept helt fallera när vi är ute och reser…

I onsdags  flög vi ner till Gran Canaria. Läs mitt inlägg om hur jag fixade gratis flygbiljetter till hela familjen HÄR.

Jag vet vad många tänker nu…varför bryr hon sig om lite skräp när – flyget ändå släpper ut mängder av koldioxid…Jag håller med er till fullo – men denna miljöbelastning som flyget i sig utgör, det är en annan historia som kräver ett eget inlägg…Men det är ett faktum som det pratas ytterst lite om de  5,2 miljoner ton avfall som förra årets flygpassagerare lämnade efter sig…

Bildkälla: DN 3 april 2017

I detta inlägg redogör jag för de enkla förändringar vår familj gjort inför denna resa -sett ur det lilla, privata perspektivet…

Välj E-biljett istället för Pappersbiljett.

Nu mera behöver man inte ha med sig en utskriven resehandling till Incheckningen. Det går precis lika bra med en E-biljett (elektronisk biljett). En E biljett är en  icke-fysisk biljett som man kan ladda ner och spara i  sin  telefonen. Varför har jag inte använt det tidigare – det är så smidigt! Man reser (nästan) biljettlöst och det blir dessutom färre saker att hålla reda på. Alla moment och prylar man kan komma undan när man reser med fem barn  tas välkommet emot!

Med vissa bolag kan man även checka in online via dator eller mobil. Efter incheckningen kan man välja man  att ladda ner boardingkorten direkt till mobilen – då slipper man en ytterligare papper att hålla reda på och dessutom sparar vi på resurserna.

Vi valde alltså E-biljett, checkade in hemifrån, sparade resehandlingarna i telefonen och väl på flygplatsen behövde vi bara lämna våra väskor på bagage droppet. Så smidigt!

Något att äta på flygplatsen

Det är dyrt att fika och äta på en flygplats. Det finns inte någon konkurrens…man befinner sig där och utbudet är det man  ser…perfekt för företagen att anpassa priset efter utbud och efterfrågan! Vi löste det  genom att packa ner Frukt, smörgås, dricksflaska och en termosmugg. Här sparade vi  både tid, pengar, miljö och köande. Perfekt!

Tänk på att vill ni fika efter säkerhetskontrollen ska flaskorna vara tomma när ni passerar denna…fyll på med vatten på andra sidan kontrollen.

Ta med Tomma Vattenflaskor

Tomma är nyckelordet här eftersom man inte får ta med en fylld vattenflaska genom säkerhetskontrollen. Alla i vår familj hade med sig en vattenflaska (tom) i handbagaget -dessa fylldes vi på efter säkerhetskontrollen.

Många är de som vid säkerhetskontrollen häller ut en halvfull plastflaska med vatten – förmodligen köper de sedan några minuter senare en helt ny vattenflaska på  andra sidan säkerhetskontrollen…och sedan ytterligare en på flyget. Det är tre flaskor på mindre än en timme…

Men vi var förberedda och behövde inte köpa plastförpackat vatten för 25kr/ flaskan vare sig på flygpatsen eller under flygresan. Jag hade även med mig en termosmugg  som ni jag fick  påfylld med hett vatten (gratis) på ett café på rätt sida säkerhetskontrollen. En tepåse i handbagaget löste resten…och både plånboken, miljön och jag blev glad:-)

Tänk på att när ni resor från t.ex. Spanien till Sverige så bör ni be om påfyllning av vatten på någon restaurang eftersom kranvattnet kan vara av dålig kvalitet.

Flygplansadapter

På flyget erbjöds vi att köpa hörlurar för att kunna ta del av underhållningen ombord. Jag har köpt dessa tidigare och de är relativt  dyrt och de är av dålig kvalité. Denna gång hade jag tänkt till innan…och införskaffat en  flygplansadapter i förväg. En litet smart tillbehör som man lätt kopplar på sina egna lurar och som kan användas om och om igen…

På min telefon hade jag laddat ner ett antal magasin från Readly som jag kunde läsa även i flight mode. Barnen hade sina egna spel på paddorna redo.

 

Mat på flyget

Det var inte tillåtet att ta med medhavd mat ombord. Flygbolaget vill naturligtvis sälja sin egen mat. För att få nöjda glada barn hela flygresan hade vi därför förbeställt flygmat under flygresan.

Bokstavligen en resa genom resursslöseriets-himmel.Maten serveras på  bricka, i singel portioner var och en inslagna i en plastförpackning – en förrätt, en huvudrätt och en desert. Plastbestick förpackade i en plast. Och för de som önskar dryck serveras miniflaskor och en ny plastmugg vid varje servering. Kaffe i pappmugg inklusive socker och mjölk i minityrpaket… behöver jag fortsätta?!…skräpet samlas sedan in i en kasse  med återvinningsbara material och en med  blandat. Välkommen till den bissarra verkligheten… det är  en hård resa ut ur min bubbla…Och detta är bara en flight av tusentals…

Jag kan heller inte sluta fundera över varför  filtarna och kuddarna på planet är förpackade i plast…de är väl lika rentvättade utan emballage…

Live and Learn…Hur tänker ni kring detta? Vad skulle flygbolagen kunna göra? Vilket ansvar har vi som resenärer?

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    åtta − tre =

    %d bloggare gillar detta: