Okategoriserat

Fixa ett klimatsmart Pensionssparande på 10 minuter.

Har ni ett klimatsmart Pensionssparande. Eller åtminstone ett sparande i hållbar riktning? Vet ni inte? Ni är inte ensamma – Det är pengar många av oss knappt känner till att vi har, än mindre vad vi sparar i och inte heller att det är enkelt att byta fonder. Att välja bort värstingarna och göra gröna placeringar är enkelt.

Svanenmärkta fonder en väg till hållbart sparande.
Var rädd om vår planet. Foto: Lotten Kolb

Är ni medborgare i Sverige omfattas ni av det allmänna premiepensionssystemet, PPM. Det innebär att ni är fondsparare. I förlängningen betyder det att just era placeringar kan bidra till klimatkrisen, beroende på hur pengarna placeras.

Jag har precis sett över mitt eget pensionssparande. Det kan tyckas vara en djungel men med dessa enkla steg kan ni fixa ett hållbart pensionssparande på ca 10 minuter. Bra va!

Gröna placeringar på 10 minuter

Följ stegen nedan och välj ett klimatsmartare sparande du också! Det kostar inget att byta fond och du kan byta tillbaka eller till nya när du vill. Börja med att se filmen nedan och följ sedan punkterna steg för steg.

 • 1. Gå till Pensionsmyndigheten.se
 • Logga in
 • Välj Mina Tjänster
 • Under Min Premiepension klicka på Byta fonder. Observera att det inte är en någon avgift för att byta fond och du kan när som helst byta till något annat.
 • Klicka i rutan Fonder med låg CO2-risk. (Passa också på att välja bort annat du inte gillar. Det går att sortera bort ett 10-tal saker, tex. fossila bränslen, pornografi, kärnvapen och klusterbomber)
 • Välj därefter den eller de fonder som du vill addera genom att klicka på + i vänsterkolumnen
 • Fördela dina fonder, hur många procent du vill ha av vardera fond, och godkänn därefter.
 • KLART! Snyggt jobbat!

*Observera att när du byter fonder kommer detta påverka din pension. Det är ett ekonomiskt viktigt beslut och om du känner dig osäker och har behov av hjälp rekommenderar vi finansiell rådgivning.

Ännu grönare placeringar

Det finns olika grader av hållbart sparande men det mesta är kanske inte så hållbart som folk förväntar sig.

Gröna placeringar - skaffa er ett hållbart penisinssparande
Klimatsmarta investeringar – ett aktivt val gör skillnad.. Foto: Lotten Kolb

Vill ni gå ett steg längre rekomenderar jag er att leta efter Svanenmärkta fonder. Det finns ett antal sådana i PPM systemet. De har en egen standard som är relativt strikt.

Det är en myt att gröna fonder skulle ge lägre avkastning än traditionella. Ser man på utvecklingen i samhället idag så gröna fonär de fonderna vinnarna i framtiden.

*Observera att när du byter fonder kommer detta påverka din pension. Det är ett ekonomiskt viktigt beslut och om du känner dig osäker och har behov av hjälp rekommenderar vi finansiell rådgivning.

Länktips:

Dina PPM-fonder byter du på minpension.se . Din tjänstepension byter du på collectum.se eller annan plattform.

Via svanen.se kan du leta upp Svanenmärkta fonder, som enligt Svanens egna kriterier måste nobba bland annat företag som utvinner eller förädlar olja, kol, gas och uran samt statsobligationer i länder som inte skrivit under Parisavtalet.

Hållbarhetsprofilen.se hjälper dig att filtrera fram fonder som möter dina krav. Morningstar.se hjälper dig att jämföra fonder i samma kategori.

Climetrics-rating.org är ett internationellt sökverktyg för klimatvänliga fonder.

Mer intressanta läsning från E-kompassen

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  tjugo − 10 =

  %d bloggare gillar detta: