Okategoriserat

Ekoutmaningen nr 8 – Julklappar utan Ftalater

Kemikalieinspektionen har kontrollerat förekomsten av giftiga leksaker på den svenska marknaden och funnit att det finns fortsatta brister, särskilt bland mjuka plastleksaker och elektriska leksaker.Ftalater bör ni veta vad det är vid det här laget. Jag har skrivit om det många gånger. Har ni ändå missat det kan ni läsa en av artiklarna HÄR.

Larmen om miljögifter i barnens leksaker har fått många att reagera. Nu visar det sig att inte heller vuxenleksakerna är giftfria.Att det finns i barnens leksaker – men se upp det finns även i vuxenleksaker…I vissa sexleksaker har man uppmätte 70% ftalater*. Som jämförelse kan det sägas att motsvarande gränsvärde för barns leksaker är 0,1%.

*Dansk undersökning publicerad i Danska Metro

Vi skyddar små barn mot dessa ämnen ftalater.  Men så fort våra barn blir könsmogna, det finns inget skydd längre…

Ftalater är mjukgörare som tillsätts i plaster. PVC är från början en hårdplast som blir mjuk när man tillsätter ftalater. Problemet är att dessa tillsatsämnen ”svettas ut” under plastens livstid och sprids. Det spelar ingen roll om plasten är gammal eller väl rengjord eftersom mjukgörarna är inblandade i plasten. Plasten kommer att fortsätta släppa ifrån sig dessa ämnen under hela sin livstid.Ftalater frigörs dessutom extra bra när barnet suger på en leksak, saliv har den effekten… Det är snarare så att gammal plast är värre än ny, eftersom den kan innehålla tillsatsämnen som idag är förbjudna.

Kemikalieinspektionen har kontrollerat förekomsten av giftiga leksaker på den svenska marknaden och funnit att det finns fortsatta brister, särskilt bland mjuka plastleksaker och elektriska leksaker.Ekoutmaningen nr 8 – Julklappar utan Ftalater

 • Välj leksaker och prylar utan ftalater. Se mina tips på hur ni kan tänka nedan. kommentera gärna i kommentarsfältet om hur ni löst denna och tidigare utmaningar!

Tips:

 1. Undvik speciellt mjuka plastleksaker som till exempel mjuka plastdockor. Den mjukgjorda plasten kan släppa ifrån sig olika sorters ftalater som är hormonstörande.
 2. När du köper nytt, undvik leksaker som luktar parfym eller plast.
 3. Köp inte leksaker som butiken inte kan garantera är fria från PVC.
 4. Fråga också efter Svanmärkta leksaker.
 5. Nobba begagnad plast. Kraven är högre idag på vilka kemikalier som får finnas i leksaker. Därför kan det faktiskt vara smart att köpa en ny leksak istället för en begagnad.
 6. Välj bort leksaker från Kina och andra länder utanför EU, där kemikalielagarna ofta är slappare.
 7. Satsa på träleksaker. Äldre träleksaker och möbler med flagnande färg ska man dock vara försiktig med då färgen kan innehålla bly.
 8. Tvätta alla nya barnkläder och undvik plagg med tjocka, plastiga tryck, som kan släppa ftalater. Köp gärna begagnade plagg som tvättats flera gånger och välj gärna miljömärkt eller ekologiskt om det går. Bra Miljöval, Svanen och GOTS är tre märken att hålla utkik efter.
Search results for

EKOUTMANING

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  1 + 10 =

  %d bloggare gillar detta: