Okategoriserat

Ekoutmaningen nr.7 – Satsa på ekologisk frukt

För mig symboliserar en skål med härlig frukt hälsa! Jag väljer alltid att ha en stor fruktskål som alternativ till julgodiset.

Men Symbolen för hälsa är inte riktigt så fräsch som den kan verka vid en första anblick. Livsmedelsverket har i en granskning av oekologisk frukt  upptäckt rester av bekämpningsmedel.

Livsmedelsverket testade också samma sorts frukter, fast ekologiska. De gjorde 62 tester, varav ett visade spår av ett medel som används i skyddspåsar som hängs runt bananklasar. Alla andra 61 tester var fria från bekämpningsmedel.

Dagens ekoutmaning: Byt till eko för naturen, djuren och odlarna. Och om du vill ha frukt som är fräsch på riktigt. Se mina tips nedan.

Resultat av  från Livsmedelsverkets test

 • Äpplen – 9 av 10 äpplen hittades rester av bekämpningsmedel. 
  Resterna finns kvar i frukten du äter men drabbar naturen, djuren och arbetarna. I en del äpplen hittades karbendazim, ett ämne som misstänks vara cancerogent, hormonstörande och reproduktionsstörande. Tyvärr går det inte att skölja bort, eftersom det finns i hela frukten. 
 • Päron – 7 av 10 päron innehöll rester av  bekämpningsmedel. 
 • Citrus –  hela 95 procent innehöll rester av olika bekämpningsmedel. Mest i skalet, men också i fruktköttet. Ekologisk citrus kan mögla om den ligger framme för länge.  Det är för att den inte behandlas med imazalil. Ett ämne som förlänger fruktens hållbarhet – men som misstänks vara cancerogent och hormonstörande. 
 • Vindruvor – 96 procent innehöll rester av olika bekämpningsmedel. En del går inte att skölja bort eftersom de verkar inifrån frukten. Rester hittas även i russin och vin.
 • Bananer  – i 67 procent av testerna hittades rester. 
 • i 67 procent av testerna hittades rester. Men medlen är framför allt ett problem för miljön, odlarna och deras familjer. De utsätts för ett av världens farligaste bekämpningsmedel, parakvat. Det skadar naturen under en lång tid och människor som exponeras kan i värsta fall  drabbas av lungkollaps. Ämnet är förbjudet i Sverige och EU 
 • De flesta tropiska frukter, som ananas och mango, kommer från lika hårt besprutade plantager.

Lycka till med dagens utmaning. lämna gärna kommentarer på hur ni tar er an utmaningarna!

E-kompassens ekoutmaningar Julen 2018

 1. Ekoutmaning nr.1 Återvinn, återanvänd, laga, sälj eller ge bort.
 2. Ekoutmaning 2 – Årets julklapp är återanvänd

 3. Ekoutmaning 3 – Välj Julgodis utan palmolja

 4. Ekoutmaning 4 – Välj klimatsmarta ljus i jul
 5. Ekoutmaning nr 5 – Köp en KRAV-märkt julgran i år

 6. EKOUTMANINGEN NR 6 – BYT TILL LEDLAMPOR.

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  10 + tio =

  %d bloggare gillar detta: