Ekoutmaningen julen 2018 Okategoriserat

Ekoutmaning nr.1 Återvinn, återanvänd, laga, sälj eller ge bort.

Här hos E-kompassen skippar jag i år den traditionsenliga julkalendern. Istället så kommer jag varje dag fram till jul att ge er en daglig utmaning. Syftet är att på ett enkelt och roligt sätt skapa en mer hållbar och medveten jul. Häng med!. Kommentera gärna i kommentarsfältet om hur just ni tog er an utmaningen (nu ska kommentarsfältet funka).
Det var inte länge sedan det var Black Friday och Cybermonday- jul och sedan dess har det varit rea i de flesta affärer. Jag avskyr denna konsumtionshets och var tvungen att ta en bloggfridag och fundera över hur jag ska ta mig an denna månad på bloggen. Då föddes iden om att skapa ekoutmaningen – en alternativ adventskalender.

Ekoutmaning nr.1: Återvinn, återanvänd, laga, sälj eller ge bort.

 • Sortera ut minst 1 sak hemma som ni säljer på blocket. Just nu kan ni lägga ut en annons för endast 10kr – se tidigare inlägg HÄR
 • Ge bort något. Kanske har julklappen du fick förra året stått i oanvänd i skåpet – finns någon i din närhet som skulle uppskatta den? Har du tröttnat på vinterjackan du köpte förra året – kanske är det precis vad din kompis har letat efter. Stör dig på de lösa enkronorna som skramlar i jackfickan, kanske är precis vad någon som sitter utanför en mataffär behöver…
 • Återanvänd något som år förbrukat till något helt annat än vad det var tänkt som från början. Nätet är helt fullt av dessa kreativa och uppfinningsrika s.k. ”life hacks”, som givetvis är av blandad kvalité, men som med största sannolikhet kan ge dig nya idéer. Kolla gärna in denna sida  50 Life Hac 100 Ways to Repurpose and Reuse Broken Household Items. Mycket roligt eller hur?!
 • Laga eller inte? Ibland är det kanske inte så mycket som krävs för att få något att fungera eller bli helt igen. Limma ihop, byta batteri, sy dit en knapp,  löda tillbaka en sladd eller tejpa ihop. Ofta tar det inte speciellt lång tid… och ni sparar både era pengar och jordens resurser.

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Ekompassen
  1 december, 2018 at 1:24 e m

  Testar om kommentarsfätet funkar

Leave a Reply

2 + fem =

%d bloggare gillar detta: