Ekoutmaningen julen 2018 Grön jul 2018 Medveten Konsumtion Okategoriserat

Ekoutmaning 4 – Välj klimatsmarta ljus i jul

Det är lite ironiskt att se människor tända värmeljus och släcka ellampor för minska klimateffekter och spara på miljön.  De allra flesta ljus består till stor del av paraffin som är tillverkat av fossil olja, samtidigt som det svenska elsystemet innehåller väldigt lite fossil energi.

klimatsmarta ljus

Särskilt värmeljus görs nästan enbart av paraffin. Stearin å andra sidan görs ofta av slaktavfall, men även av vegetabiliska fetter och då ofta palmolja. Även stearin har ett klimatfotavtryck om man räknar in utsläppen från djuruppfödningen och klimateffekter av regnskogsskövling för att anlägga palmoljeplantager. Så det finns en miljöbaksida även hos något så vardagligt som ljus.

miljövänliga kronljus

I Sverige används 18 000 ton ljus per år. De flesta är tillverkade av paraffin, som liksom olja och bensin bidrar till växthuseffekten när de brinner. Stearin däremot tillverkas av förnybar råvara som inte bidrar till växthuseffekten. Hur ska man då tänka? Ett sätt är att titta efter miljömärkta ljus.

Ekoutmaning 4 – Välj klimatsmarta ljus i jul

 • När ni införskaffar ljus till julen – Välj svanenmärkta ljus gjorda av100 % stearin eller ljus gjorda av Bivax. Botanisera själva ute i handeln eller följ mina inköpsförslag nedan.

Mina inköpstips

Jag har valt att handla mina ljus hos butiken Jordklok. En guldgruva när det kommer till att hitta bra produkter!

 • Miljövänliga Kronljus i 100% stearin. Miljömärkt med Svanen. 16-pack. Finns att köpa HÄR
 • Stearinljus av modellen Värmeljus med sex timmars brinntid. Värmeljuset är tillverkat av 100% stearin. HÄR 
 • Bivax  – Miljövänliga värmeljus gjorda av 100% rent bivax utan tillsatser och aluminiumkopp. Säljs per styck. HÄR
 • Bivaxljus 1,5 x 20 cm, 2-pack HÄR 
 • Klassiskt vitt blockljus från Reluminus tillverkat av 100% stearin. Miljömärkt med Svanen. HÄR

 

Viktigt – Undvik fallgroparna – vid köp

Axfoods varumärkte Fixa har ny serie miljövänliga artiklar. Bland annat deras värmeljus av rapsvax som blivit Svanenmärkta – trots att den innehåller det miljöfarliga ämnet paraffin. Ljuset uppfyller Svanens miljömärkta krav gällande sotbildning, tungmetaller, färgämnen och dofter – och kopparna är av återvunnen plast. Anledningen till att de innehåller paraffin är Svanen kräver att bara 90 procent av ljuset ska vara gjort av förnybar råvara. Men det finns ljus av 100% stearin så då ska vi välja dem istället! Kolla innehållsförteckningen! En annan viktig sak att tänka på är att Svanenmärkningen ställer krav på spårbarhet till produktionsanläggningen, men ännu inte på djurhållningen.

Man kan också välja att göra egna ljus av  bivaxplattor. Jag kommer att visa detta längre fram i december.

 

 

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  tio + tretton =

  %d bloggare gillar detta: