Okategoriserat

E-kompassen testar KRY – läkarbesök via mobilen

E-kompassen testar KRY – läkarbesök via mobilen. Igår vaknade min mellandotter upp med uppsvullna och variga ögon. En klassisk ögoninflammation…Naturligtvis på en söndag…att få vård en söndag är inte lätt.E-kompassen testar KRY - läkarbesök via mobilen Särskilt som ögoninflammation inte räknas som en akut åkomma även om det svider och gör ont. Då kom jag att tänka på KRY. Vad är då KRY? Det är helt enkelt är en app som ger  möjlighet till läkarbesök direkt i mobilen, surfplattan eller datorn.  Så igår testade jag KRY för första gången. I detta inlägg  delar här med mig av min upplevelse samt lite information om kostnad och väntetid.

KRY – Här är allt du behöver veta.

När förkylningen, ögoninflammationen eller febern slår till behöver vi ibland uppsöka vård. Tidigare har de flesta tagit hjälp av den traditionella vården med allt vad det innebär: Jakt på tidsbokning, väntrum och stressade läkare. Nu mer finns det även andra alternativ. Allt fler väljer att träffa läkaren hemifrån – via ett videosamtal. KRY kan inte hantera alla patienter, och har aldrig utgett sig för att göra det. Men de kan vara ett komplement till den fysiska vården – och samtidigt ge plats åt dem som verkligen behöver just den fysiska vården! KRY är gratis för barn och ungdomar upp till 20 år. För vuxna kostar läkarbesöket 250 kronor och frikort gäller. Vill man bara ha en receptförnyelse kostar det 150kr för alla oavsett ålder.

Så här gör man om man vill prova använda KRY:

 • Ladda ner Appen HÄR
 • Logga sedan in i appen med BankID
 • Välj boka möte.  Man kan välja mellan att träffa en läkare, en psykolog eller få receptförnyelse.
 • Beskriver dina symtom, svarar på några frågor och eventuellt får ni skicka in bilder
 • Sedan ombeds man beskriv sina symtom (i text), svara på några frågor och eventuellt skicka in bilder. Allt för att läkaren ska kunna läsa på och vara förberedd inför besöket.
 • Ni får namnet på läkaren som ska ringa samt aktuell väntetid.
 • Ni blir uppringd av läkaren på en bestämd tid.
 • Precis som ett besök hos vårdcentralen är det upp till 15 minuters samtalstid med läkaren.
 • Om läkaren bedömer att du behöver medicin eller vidare vård får du recept eller remiss i samband med läkarbesöket.

Sammanfattning av min upplevelse:

Jag trodde faktiskt att det skulle vara dyrare än vad det var att använda KRY appen. För ett akut läkarbesök betalar en vuxen 250 kr, vilket jag tror motsvarar ungefär vad det kostar att besöka en fysisk akutmottagning. Tjänsten är gratis om du söker för barn och unga upp till 20 år.  KRYs öppettider är mellan 06-24 varje dag, vilket gjorde att vi kunde ”gå till” akuten en Söndag utan att behöva spendera hela dagen i ett väntrum! Ni hittar appen HÄR

Väntetiden hos KRY var mindre än fem minuter! Det innebar i praktiken att vi inom 10 minuter hade recept på en lindrande ögonsalva.  Allt fungerade smidigt. Vi fick prata med en trevlig manlig läkare. Besöket gick snabbt – det var ett enkelt ärende.  Väntetiderna på lättakuten i Stockholm en söndag är hysteriska. Jag är så glad att jag kunde träffa en läkare i mobilen istället. Bekräftelsen på receptet fick jag via appen.

Jag rekommenderar er att testa KRY och skaffa er en egen uppfattning. Jag är nöjd och kommer att använda appen igen både för receptförnyelse och enklare åkommor.

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  13 + 1 =

  %d bloggare gillar detta: