Okategoriserat

Cancerframkallande ämnen i Rosa bandet Produkter

Cancerframkallande ämnen i Rosa bandet Produkter. Jag skrev om detta även förra året ni kan läsa dessa artiklar från 2017 här:

Rosa Bandet ingenting jag stödjer

Alternativ till Rosa Bandet

Pink washing – vad är det för varor vi köper egentligen

Varje år i oktober fylls sminkdiskarna med rosa flaskor, burkar och dosor i kampen mot bröstcancer. Det rosa bandet är tätt förknippat med skönhets­industrin och särskilt med branschjätten Estée Lauder. Det företag som kontroversiellt nog även spelat en av nyckel­rollerna i processen att få EU- komissionen att tillåta ämnen som kan vara cancerframkallande i kosmetika.

Ämnet som jag syftar på är PHMB (Polyaminopropyl Biguanide). Detta ämne klassas sedan år 2015 som ett så kallat CMR-ämne. Det anses vara både cancerogent, hormonstörande och allergent. Tidigare har sådana ämnen förbjudits, men efter ihärdig lobbyverksamhet från Estée Lauder har kosmetikaindustrin lyckats förmå EU-kommissionen att ändra sig och göra en ny tolkning.

Denna nya tolkning har upprört flera medlemsländers myndigheter och flera olika konsument- och hälsoorganisationer. Det svenska Läkemedelsverket och den svenska regeringen har protesterade mot detta när beslutet omprövades.
Källa Läkemedelsverket, Naturskyddsföreningen och Tidningen Sveriges natur).

Skönhetsbranschen lyssnar emellertid inte på expertisen utan anser att PHMB är säkert att användas i kosmetiska produkter. Så här >skriver den svenska branschorganisationen Kosmetik- och hygienföretagen (KOHF) i ett pressmeddelande.

”PHMB har använts som konserveringsmedel i kosmetiska produkter sedan 25 år tillbaka. Det återfinns också i kosmetikalagstiftningens lista över tillåtna konserveringsmedel. Ämnet används för att konservera och därmed säkerställa till exempel rengöringsprodukter för ansiktet och hårvårdsprodukter”,

Garnier Skin Active Micellar Cleansing

När konsumenten köper denna produkt så bidrar de med 5kr till Cancerfonden.

Som ni ser innehåller denna produkt polyaminopropyl…

…med information jag gav er ovan är det svårt att förstå logiken i att köpa denna Rosa produkt och tro att vi bidrar till kampen mot cancer. En sak är säker. Vi bidrar inte till att förebygga cancer! Skippa den och skänk istället motsvarande produktkostnad direkt till Cancerfonden!

Cancerfonden låter ändamålen helga medlen

Jag tycker det är sorgligt att se en organisation som Cancerfonden– som man i grunden känner stark sympati för – mer och mer förvandlas till ett kommersiellt insamlingsföretag som inte är främmande för aggressiv och oetisk marknadsföring.

Från att ha startat som en ideell folkrörelse verkar man nu se sig i första hand som »varumärken«, låter ändamålen helga medlen och har maximering av insamlade pengar som det helt övergripande målet.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    19 + sju =

    %d bloggare gillar detta: