Okategoriserat

Bunkra upp med ekologiska mensskydd

Under en livstid använder varje kvinna ungefär 11 000 tamponger. Men vad många inte vet är att undersökningar har visat att tamponger kan innehålla kemikalier.

Foto: Lotten Kolb

Med tanke på att de flesta kvinnor använder mensskydd under en stor del av livet, tycker jag att det ska vara en självklarthet att man ska kunna känna sig säker på att de inte innehåller giftiga ämnen.

Tamponger är oftast tillverkade av bomull och cellulosamassan rayon. Bomullsodling kräver mycket stora mängder bekämpningsmedel om den inte är ekologisk och när celloulosamassan görs om till textil används farliga kemikalier.

85% av tampongerna innehåller Glyphosater

I en undersökning gjord i Argentina förra året visade det sig att så många som 85 procent av alla tamponger innehöll glyphosater. Det är detsamma som det verksamma ämnet i det kontroversiella bekämpningsmedlet Roundup som misstänks vara cancerframkallande. Men vi bor ju i Sverige och här har vi väl bra koll, eller?

Foto: Lotten Kolb

Tyvärr inte…Liknande kroppsnära produkter som kondomer och plåster räknas som medicintekniska produkter och där har tillsynsmyndigheten Läkemedelsverket getts ett tydligt ansvar för att kontrollera. Det gäller inte Mensskydd! Trots att de allra flesta kvinnor måste använda dem regelbundet och dessutom i direktkontakt med sina slemhinnor.

Menskoppen kan innehålla ftalater

Problematiken med bristande kontroll gäller även Menskoppen som blir allt mer populär är ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Där gäller samma brist på kontroll som med de vanligare mensskydden. Menskoppar av plast skulle kunna innehålla ftalater som gör plasten mjuk, utan att vi som konsumenter har en aning om det. Ftalater misstänks vara hormonstörande vilket betyder att det skulle kunna påverka möjligheten att få barn!

Foto: Lotten Kolb

Miljömärkta mensskydd

Som konsumenter kan vi i dag ibland hitta miljömärkta mensskydd där en utomstående part har kontrollerat att produkten uppfyller vissa kriterier. Det är givetvis bra att dessa alternativ finns, men samtidigt får det inte bli en ursäkt för att låta andra märken gå utan kontroll.

Bunkra upp med ekologiska mensskydd – 75% rabatt

Tampongshoppen ska slå igen. En pågående utförsäljning med 75% rabatt är därför aktuell. De säljer bland annat Reneé Voltaires sortiment Lingonveckan som är tillverkade av ekologisk bomull utan kemikalier och tillsatser.

Det börjar bli urplockat men man kan fortfarande fynda. Dessa nattbindor kostar normalt 45kr – med rabatten betalar ni 11,25kr!

Detsamma gäller dessa trosskydd som kostat 45kr och nu alltså går för 11,25kr.


Gå ihop och beställ. Då blir frakten billigare.

Happy Shopping Girls!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    sjutton − 14 =

    %d bloggare gillar detta: