Okategoriserat

All-inclusive – Allt eller inget?

Jag är inte bara en miljö- och ekonomi intresserad bloggare med förmånen att ha er som följare. Jag är även all-inclusive-resenär. Eller tidigare all-inclusive-resenär kanske jag ska tillägga. All inclusive innebär att resenärer betalar en summa för att spendera all sin tid på aktiviteter inom en anläggning som tillhandahålls av ett reseföretag.

Till skillnad från annan sorts turism går människor som reser med all inklusive inte ut och äter på restauranger eller köper varor från lokala köpmän. Det innebär, att nästan inga pengar alls stannar kvar i värdlandet. Hotellen ägs av transnationella koncerner, de inhyrda underleverantörerna likaså. Ofta är även en stor del av maten och spriten  importerad.

Det är inte bara  hotell som påverkas negativt. Turism handlar ju även om transporter, restauranger, barer, hantverk, livsmedelsproduktion,  avfallshantering och infrastruktur som vägar, energi och tillgång till vatten. Med andra ord: allt som behövs för att du ska trivas på sin semester. Just därför blir turistens – det vill säga dina – pengar viktiga. Pengarna behövs för att man ska kunna bygga ut vägar och få elektriciteten att fungera; med andra ord för att orten ska utvecklas och lokalbefolkningen få tillgång till sådant som vi i västvärlden tar för givet.

Vem tjänar på din resa?

Långtifrån allt som turisten spenderar kommer alltså länderna till godo. Det här problemet kallas inkomstläckage eller ”leakage” och innebär att vinsterna inte blir tillgängliga för återinvesteringar. Hela 60–90 procent av de pengar du gör av med på semestern uppskattas läcka ut ur värdlandets ekonomi.

Nu är det ju i och för sig så att man kanske inte först och främst åker på semester för att bidra till ekonomisk utveckling. Man åker för att sola, bada, och ladda batterierna. Men om man anser att det är bra om besöksnäringen bidrar till utveckling i de länder som man besöker bör man se till att de pengar man spenderar  hamnar i lokalbefolkningens och lokalsamhällets fickor.  Då är det smartare att till exempel resa på egen hand, åka med lokala taxibilar och äta på lokala restauranger i stället för att bo och äta på ett och samma jättehotell.

Så beskedet till min familj blev – inget all-inclusive! Denna resa ska vi köpa vår egen glass, välja våra egna restauranger, boka våra egna utflykter och hitta våra egna smultronställen… och nu är vi på väg!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    nitton + sexton =

    %d bloggare gillar detta: