Ekoutmaningen julen 2018 Grön jul 2018 Miljö och hållbarhet

Ekoutmaningen nr 6 – byt till ledlampor.

Glimmande, skinande elljus hör julen till. Men använd energisnål julbelysning med LED-lampor för att lysa upp ditt hem. De är energisnålare och blir inte lika varma som vanliga glödlampor. För den som vill värna om klimatet men ändå gillar julbelysning är rådet enkelt – byt till ledlampor.

Idag har nästan alla nya ljusslingor energismarta LED-lampor men det finns fortfarande elljusstakar och julgransbelysningar med traditionella glödlampor.  Vi behöver ljuset så här års och det är härligt att vi kan välja advents- och julbelysning med effektiva LED-lampor så att vi kan mysa utan att energianvändningen behöver bli så hög. All elanvändning påverkar miljön och ju mindre el vi kan använda desto bättre för både miljön och klimatet.

Ekoutmaningen nr 6 – byt till ledlampor.

 • Kolla er julbelysning.Det är dags att lämna glödlamporna till historien. Byt ut lampor i dina ljusstakar och adventsstjärnor till LED-lampor, det ger stor effekt. Energiförbrukningen i din julbelysning kan vara upp till 27 gånger högre med glödlampor än med LED. Här kan du skaffa ledlampor till din julgran.
 • Toppa med en timer så att du kan få ljusen att lysa precis när du vill – och släcka dem under dagtid. En bra timer hittar ni HÄR

energisnål julbelysning

E-kompassens ekoutmaningar Julen 2018

 1. Ekoutmaning nr.1 Återvinn, återanvänd, laga, sälj eller ge bort.
 2. Ekoutmaning 2 – Årets julklapp är återanvänd

 3. Ekoutmaning 3 – Välj Julgodis utan palmolja

 4. Ekoutmaning 4 – Välj klimatsmarta ljus i jul
 5. Ekoutmaning nr 5 – Köp en KRAV-märkt julgran i år

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  3 + 17 =

  %d bloggare gillar detta: