E-kompassens klimatutmaning

Klimatutmaningen v.38 – rädda fallfrukten

Dags att rädda fallfrukten. Klimatutmaningen nummer fyra ger er bokstavligen något att bita i:-). Testa någon av tjänsterna som erbjuds av fruktkartan, fruktförmedlingen eller företaget Palla. Läs mer nedan. Tanken är att ni under veckan försöker lösa uppgiften och samtidigt delar med er av era erfarenheter i kommentarsfälten. Peppa varandra!

E-kompassens Klimatutmaning
Fotograf: Lotten Kolb

Varje vecka presenteras en ny utmaning. Läs mer HÄR .Alla som under utmaningarnas gång delar med sig av sina framsteg och svårigheter i kommentarsfältet är automatiskt med i utlottningen av månadens klimatutmaningspris.

Veckans utmaning – Rädda fallfrukten

 • Massor med frukt slängs eller ruttnar bort i våra trädgårdar. Helt i onödan. Har ni överskott av frukt eller vill ni ha frukt gratis? Prova någon av tjänsterna nedan.

Rädda frukten – tjänster online

 • Lämna in frukt hos Återvinningscentralen. Dessa rötar frukten till biogas som är ett miljövänligt drivmedel för bland annat bussar.
 • Hos Fruktförmedlingen kan man enkelt anmäla var frukten finns att plocka, och den som vill ha frukt kan lätt se på en karta var den finns att hämta.
 • Företaget Palla, erbjuder äppelträdsägare i Storstockholm och Södermanland att registrera sig som ”donatorer”, så kommer ett gäng dit och hämtar din frukt. Sedan pressar och säljer Palla musten av äpplena. Som bonus röjer Pallas pomolog och trädgårdsmästare upp under träden och ger en första gradens översyn.
 • Fruktkartan.En öppen databas där vem som helst kan lägga till nya träd- För närvarande finns över 2900 träd registrerade på sidan.

Har ni fler tips fyll på i kommentarsfältet!

Tidigare utmaningar:

Fler intressanta artiklar:

Länge leve fallfrukten – låt den göra nytta

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  två × 2 =

  %d bloggare gillar detta: