Artiklar Medveten Konsumtion

Vilket är det värsta ämnet som du kan hitta i smink eller kräm?

Vilket är det värsta ämnet som du kan hitta i smink eller kräm? Där går meningarna nog isär, men några av de värsta – som väldigt få faktiskt känner till – är ett gäng ämnen som kallas PFAS. Dessa ämnes egenskaper att stöta bort fett och vatten, gör det attraktivt som ytbehandling i olika material och produkter.

Bildresultat för miljöförstöring

Människan har i alla tider släppt ut miljöfarliga ämnen i  naturen.  PCB, DDT och dioxiner är bara några exempel. På grund av dessa utsläpp är till exempel Östersjön så förorenad att fisken där inte bör ätas…Idag står vi inför en liknande situation. Vi släpper ut ämnen som i princip är omöjliga att bryta ner och som i djurstudier har visat sig orsaka allt från cancer till rubbningar av fortplantningen, immunsystemet och sköldkörtelhormon. Dessa ämnen kallas för PFAS.

Vilket är det värsta ämnet som du kan hitta i smink eller kräm?

PFAS är så vanligt förekommande i vår vardag att mätningar på människor har visat att 99% har PFAS påvisat i blodet. Men trots att PFAS är så vanliga finns det väldigt lite forskning på dem. Anledningen är att det kommer ut nya typer av PFAS hela tiden, och forskarna hinner inte med att forska på dem alla.

Vad gör de här grejerna då i våra badrumsskåp?

bildkälla: surfejs.tumblr.com/

 

När naturskyddsföreningen konfronterade ett antal företag om varför det förekommer PFAS i deras produkter fick de svaret att de används för att produkterna ska hålla ihop bättre och glida lättare på huden. Men de flesta företag har även liknande produkter utan några PFAS-ämnen i sig. Så varför lägga till farliga ämnen när det faktiskt går att tillverka bra produkter utan? Förmodligen en ekonomisk fråga?!

bildkälla: surfejs.tumblr.com/

 

Detta är PFAS i kosmetiska produkter:

Kolla på innehållsförteckningen.  Leta efter:

 • PTFE
 • Polytef
 • Polytefum
 • C9-15 Fluoroalcohol phosphate

Alla ord som innehåller “perfluoro”, som:

 • Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate
 • Polyperfluoroethoxymethoxy Difluoroethyl PEG Phosphate
 • Polyperfluoromethylisopropyl ether
 • Perfluorooctyl triethoxysilane

Så vad kan vi göra med den här informationen? Svaret är påverka företagen genom att uppmärksamma dem på att vi är medvetna konsumenter. Här är Naturvårdsverkets pågående kampanj Surface ett bra sätt.  I den kampanjen på @surfejs tipsar naturvårdsverket och kampanjens följare varandra om produkter med PFAS i under hashtag #värstingjakten. Vill du få hjälp och hjälpa andra att inte handla smink och hudkrämer med PFAS i? Det har redan börjat visa resultat. Efter att kampanjen lobbat och flera av följarna kontaktat företagen har 2 av 5 utvalda märken – H&M och Lumene – meddelat att de att de ska sluta med PFAS i alla sina produkter. Lumene gick längst och lovade att fasa ut PFAS så snart som möjligt under 2018.

Vill du hjälpa till?

Kolla ifall det finns PFAS i dina produkter i badrumsskåpet. Om så är fallet rapportera in produkten till kampanjen genom att fylla i detta formulär eller lägga upp produkten på instagram och tagga med #värstingjakten.

bildkälla: surfejs.tumblr.com/

Vem står bakom kampanjen?

@Surfejs drivs av Naturskyddsföreningen med finansiellt stöd från Svenska PostkodLotteriet.

Syfte:

 • Att sprida kunskap om att det finns farliga ämnen i smink och hudvårdsprodukter.
 • Att ge riktlinjer till att välja produkter som är schyssta mot hälsan och miljön.
 • Att fler miljömärkta produkter ska börja säljas i butiker.

Frågor?

Kontakt: kontakt@surfejs.se

 

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  1 × två =

  %d bloggare gillar detta: