Grön jul 2018 Medveten Konsumtion

Mindre konsumtionshets och mer tid tillsammans!

Julen en ljuvliga högtid av lugn och ro. Som föregås av pyssel, glöggdrickande, bak och luciatåg.

Mindre konsumtionshets

Baksidan av denna högtid är den sjuka konsumtionshetsen som råder i samhället i allmänhet och kring julen i synnerhet…Redan under oktober kunde i alla fall jag ana att några tomtar på butikshyllan.. Nu är det november och nu är butikernas hyllor fyllda med  julrelaterade produkter- julbelysning, presentpapper, adventskalendrar och tomtar i alla de slag…med alla 

tid tillsammans

Hmm…En lätt illamående känsla infinner sig  varje år kring denna tid. Enligt butikerna är detta endast möjligt att skapa en minnesvärd jul med de rätta julklapparna, det perfekta pyntet och den finaste julmaten serverat på nytt finporslin. Konsumera. Konsumera! Konsumera!!

Reklam i media överöser oss med lyckliga familjer, findukade bord, julgranar, ljuspyntade hus och tindrande ögon…Budskapet är tydligt: Handla hos oss, så blir din jul såhär!

Ju mer jag tänker på det, desto mer irriterad blir jag!  Jag vill inte vara med på detta tåg. Jag går min egen väg. På med skyddslapparna och i med öronpropparna och kolla in min kategori en grön jul HÄR..där ger jag  er bättre alternativ för er själva, plånboken och för miljön!

Mindre konsumtionshets – skippa prylkalendern!

Även Julkalendermarknaden har exploderat. Nu har varenda varumärke en julkalender. Alltifrån parfym och tvål till leksaker och kaffe. …. Och det enda syftet med det är så klart att vi ska konsumera mer. Och det är den värsta sorten av konsumtion enligt mig, där man köper något som man inte riktigt vet vad det är! Dessutom så är innehållet i många kalendrar rent ut av hälsofarligt. Läs min artikel om gifter i smink och skönhetsprodukter HÄR.

grön jul

Varför köper folk dessa! Det är inte bra för vare sig oss, våra överfulla eller plånboken. Och det är verkligen inte bra för miljön!

Vill ni ha en adventskalender rekommenderar jag er att  ta er en titt på E-kompassens test av ekologiska adventskalendrar. Nedan ser ni en lista på de som jag testat hitills:

För många år sedan hade jag en prylkalender till mina barn. Ett  liten paket varje dag ända fram till jul. Men seriöst – hur länge glädjer sig barnen åt dessa presenter?  Om ni vill göra en egen julkalender – gör en upplevelsekalender eller välj en speciel bok där ni läser ett kapitel om dagen. Tips på hemgjorda kalendrar, alternativa kalendrar och böcker kommer nästa vecka! Jag kan garantera att barnen kommer att tycka att det är både roligare och mysigare med tid och eftertanke från er sida –  än små presenter som är roliga i stunden.

Jag hoppas att fler ska se det orimliga i denna överflödiga konsumtion. Ge bort er tid i stället – det är den mest ovärderliga gåvan.

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    2 × 2 =

    %d bloggare gillar detta: