Medveten Konsumtion shopping

Hållbara gummistövlar utan gift-var hittar vi dem?

Hållbara gummistövlar utan gift-var hittar vi dem? Det är inte lätt att vara en medveten konsument. Det krävs kunskap – ofta vet man inte att man inte vet.

Hållbara gummistövlar utan gift-var hittar vi dem?

Dagens inlägg handlar om stövlar ur  giftsynpunkt, hållbarhet och som håller en rimlig prisnivå. Naturligtvis gäller samma tankesätt när vi köper stövlar till oss själva i vuxenstorlek!

Detta är inte en komplett guide – det är en vägledning kring hur ni kan tänka.

Hållbara gummistövlar utan gift-var hittar vi dem?  Håll koll på materialet

 • Det jag försöker undvika i mina och mina barns skor är perflourerade ämnen, tungmetaller och PVC. Textil- och läderimpregnering är ett av de största användningsområdena för högfluorerade ämnen. Dessa ämnen används som smuts- och vattenavvisande yta på till exempel allväderskläder och skor.  Ni kan Jämföra med smör som halkar omkring i en stekpanna med teflonbeläggning. Studier med försöksdjur har visat att höga halter av dessa ämnen kan ge leverskador och påverka fettmetabolismen, immunförsvaret och reproduktionsförmågan.
 • Ftalater är en grupp ämnen som kan användas för att göra plaster (PVC) och gummi mjuka och smidiga. Ämnena läcker ut ur materialen och tas upp av kroppen.  Alla ftalater är inte skadliga, men vissa ftalater kan påverka testiklarna och göra det svårare att få barn och är dessutom misstänkt hormonstörande. Några ftalater misstänks vara så skadliga att de är förbjudna i alla leksaker och barnavårdsartiklar och en del är förbjudna i sådana leksaker och barnavårdsartiklar som kan stoppas i munnen.
 • Tungmetaller kan återfinnas i knappar och utsmyckning på skor.

Det är en djungel av termer och det är lätt att bli förvirrad och förskräckt. Nedan har jag sammanställt en vägledning i punktform – börja med att läsa den och fundera igenom vad som är viktigt just för er egen del.

Hållbara gummistövlar utan gift-var hittar vi dem?  Vägledning och köprekommendationer

 • Välj gummistövlar tillverkade i naturgummi.
 • Välj ofodrade gummistövlar – fodret består ofta av konstmaterial eller neopren.  Neopren anses inte giftigt att ha på sig.  Emellertid kan gaser från neopren produktion vara farlig, och vissa lim innehåller neopren kan orsaka känslighet i huden. Vis kallt väder byt ut sulan till en sula av ull  och sätt en rejäl raggsocka i ekologisk ull på foten – det är ett bättre alternativ.

Nedanstående exempel har jag tagit med utgångspunkt i Stadiums attraktiva kampanj20% på ett helt köp (gäller alla avdelningar). Fri frakt till butik. Fria byten och är ni medlemmar får ni bonuspoäng på alla köp.  Passa gärna på att uppdatera era  stövlar, vinterkläder och skor nu när  Stadium har denna kampanj. Men innan ni klickar hem några stövlar – se min analys nedan!

 

Var uppmärksam – Exempel från Stadium

Exempel 1

Hållbara gummistövlar utan gift-var hittar vi dem?

Bra val. Detta är en ofodrad stövel tillverkad i naturgummi och sulan är löstagbar. Vid kallt väder byter vi ut sulan mot en sula i ull och sätter på oss en raggsocka! Då är vi säkra i regnet! Ni hittar den HÄR

 

Exempel 2

Hållbara gummistövlar utan gift-var hittar vi dem?

En sko från Tenson. Detta är ett exempel på en tillverkare som inte skriver ut vad skon är tillverkad av för mtrl…då ska vi dra öronen åt oss – detta är med stor sannolikhet en stövel i PVC.

Exempel 3

Hållbara gummistövlar utan gift-var hittar vi dem?

En helt okej stövel i Naturgummi. Jag skulle dock inte köpa den då fodrets  material inte anges. Det kan mycket väl innehålla farliga kemikalier. Hade de som avsikt att ”skylta” med fodrets kvalité hade de tydligt skrivit ut vilket material det innehöll.

Exempel 4

Hållbara gummistövlar utan gift-var hittar vi dem?

Ytterligare en prisvärd stövel från Everest. Enligt mig ett Bra val. Detta är en ofodrad stövel tillverkad i naturgummi och sulan är löstagbar. Vid kallt väder byter vi ut sulan mot en sula i ull och sätter på oss raggsockor i ekologisk ull! Ni hittar den HÄR. Den finns även i svart.

Exempel 5

Hållbara gummistövlar utan gift-var hittar vi dem?

Nej ,nej…En sko från Revolution  Detta är ett exempel på en tillverkare som inte skriver ut vad skon är tillverkad av…

 

Hållbara gummistövlar utan gift-var hittar vi dem?

Tretorn marknadsför sig med att  de tillverkar alla sina gummistövlar hållbart  – Intressant…här är ovandelen i naturgummi…jag undrar vad resten är gjort av, de vill de tydligen inte skriva ut.  Dessutom är innersulan gjord av EVA-plast. Detta är en en ofarlig plast om inte farliga tillsatsämnen är tillsatta, så som t.ex. flamskyddsmedel. Men det framgår inte heller. Vi skippar denna.

Utforska fler stövlar  på Stadiums Hemsida.

Damstövlar hittar ni HÄR

Herrstövlar hittar ni HÄR

Barnstövlar hittar ni HÄR

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  2 × 5 =

  %d bloggare gillar detta: