Ekoutmaningen julen 2018 Grön jul 2018 Medveten Konsumtion

Ekoutmaningen nr.15 – Hållbara julklappstips

Idag ska jag dela med mig av hållbara julklappstips. Så dagens uppdrag är helt enkelt att  om ni julklappar kvar att köpa – satsa på hållbara varianter.  I mina tips nedan hittar ni saker av Återvunnen plats, PEFC certifierad björkplywood och vackra julprydnader från ett Fair Trade-projek i Sri Lanka. 

Alla varor nedan är från butiken  Echo of Gothenburg. Detta är inget annonssamarbete – de har helt enkelt bara fantastiska produkter som jag vill tipsa om! En liten butik som   vill bidra till ett hållbart samhälle genom att inspirera människor att göra goda val för sig och för sitt hem. Sista beställningsdatum är den 18 december. Frakten kostar 29 kr.

Tips 1 juldekorationer av återvunnen plast

Set om tre figurer. Pris 50kr

återvunnen plast

Alla produkter från Lübech Living / Oohh är tillverkade i ett Fair Trade-projekt, av kvinnor från Sri Lanka. Projektet innebär att kvinnorna kan arbeta från sitt hem och förtjäna en viktig inkomst, och samtidigt ta hand om hem och familj

Det finns Änglar HÄR och Renar HÄR. Julgranarna är dessvärre slutsålda

Storlek: höjd 9.5/12.5/15.5 cm

Material: ”Eco-felt”, ett filtliknande material som är gjort av återanvända plastflaskor och plastpåsar. Återvunnet mangoträ.

Tips 2 – DIY gran av PEFC certifierad björkplywood

DIY Gran från finska Lovi finns i två storlekar. Den lilla kommer i  vykortsformat och är en perfekt julklapp att skicka till vänner långt bort. Monteringsinstruktioner medföljer.

återvunnen plast

Ni hittar den . HÄR 

:Lovis ekoprodukter är gjorda i Finland av  PEFC certifierad björkplywood. Träet kommer från finska skogar som återplanteras efter avverkning. Dessutom stödjer Lovi återplanteringsprojekt i områden av världen som är utsatta för torka, erosioner och översvämningar. Eko och miljötänkande är en viktig bas för Lovi, därför är man noga med att bara använda så miljövänligt lim som är möjligt samt vattenbaserade, giftfria färger.

Storlek förpackning: stor 18×34.5×1.5 cm, liten/vykort 14 cmx 9 cmx 2mm / 20 g. 

Tips 3 – Braständare av  återvunna kottarna och stearin

De återvunna kottarna impregneras med återvunnet stearin och från dessa restprodukter framställs en högeffektiv och vacker bras- och grilltändare. Pris 75kr. Ni hittar den HÄR

Kottarna kommer i en dekorativ presentask.

Gör så här: vänd kotten uppochner, precis som den ligger på bilden på förpackningen. Tänd på den underifrån så att fjällen brinner och låt den generöst dela med sig av stearinen till närliggande vedklampar eller briketter.

Innehåll: 9 kottar

Storlek: presentasken mäter 14.5×14.5×5 cm

Material: kottarna kommer från skogar i Västernorrland. När fröet från kotten tillvaratas för att plantera nya träd blir det en öppen tom kotte kvar. Det är den tomma kotten som används. Stearinet kommer från Delsbo Candles som gör svanenmärkta ljus. Istället för att missformade ljus slängs återanvänder Braskotten dessa i sin produktion. Läderhandtaget är tillverkat av återvunnet läder. Ur en soffa fick man fram ca 17 000 handtag!

Tillverkning: förpackningen görs i Sverige, en del är packade av scoutkårer som på så sätt får bidrag till sin verksamhet.H

Tips 4 – Ekologiskt doftljus från Kårby Organics

En Serie doftljus som är omsorgsfullt utvecklad med enbart ekologiska ingredienser.  Brinntid är upp till 60 timmar. Förpackningen är  en ;bärnstensfärgad glasburk av återvunnet glas med ett trälock av bok.

Varianter: Basil&Bergamot med doft av basilika och bergamott. Rose&Vetiver med rökig doft av rosor.

Ni hittar det HÄR för 225kr.

Material: alla råvaror som Kårby Organics använder har en eller flera miljöcertifieringar, och kommer från ekologiska odlingar runt om i världen. Det unika vaxet i Kårby Organics ljus innehåller naturligt hårda fetter, vilka till skillnad mot soja- eller rapsvax inte behöver processas på kemiskt onaturlig väg.

Tillverkning: tillverkningen sker i sörmländska Strängnäs, där ljusen hälls för hand och doftkompositioner skapas av eteriska oljor. Serien är omsorgsfullt utvecklad med enbart ekologiska ingredienser.Övrigt:Brinntid upp till 60 timmar.

Storlek: 200 gram

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    18 + två =

    %d bloggare gillar detta: