Medveten Konsumtion Miljö och hållbarhet

En semla till kaffet tack?

Denna tid på året kan man köpa semlor överallt. Det är lätt att vi utan vidare eftertanke köper ett paket till eftermiddagsfikan. Men har ni stannat upp och läst på innehållsförteckningen?

En klassisk hembakad semla innehåller ca 10 ingredienser. Många av de butiksförpackade semlorna innehåller inte sällan upp till 35 ingredienser.

Hemligheten ligger i priset

Hur kommer det sig då att ett så enkelt och klassiskt bakverk kan ha ett trettiotal olika ingredienser, när det hade räckt med ett tiotal? Svaret är priset.

ekologisk semla

Bagerijättarna fuskar sig fram i jakten på att skapa en billig semla. Konkurrensen är hård och ryktet om billiga semlor sprider sig snabbt.

Gedigen innehållsförteckning

För att exemplifiera detta så tittar vi på Coops semlor . Men egentligen hade jag kunnat välja Icas, Willys eller Hemköps….det är lika illa!

Totalt hittar jag 32 ingredienser på innehållsdeklarationen för Coops butiksbakade semlor i 2 -pack. Semlan innehåller förvisso mandel. Men på innehållsförteckningen står aprikoskärnor före mandel, vilket innebär att andelen aprikoskärnor är större än andelen mandel.

I semlan finns Palmolja, aromer och emulgeringsmedel. Dessutom ett flertal industriella ingredienser, som: vasslepulver, dextros, invertsocker, tillsatt laktos, tillsatta mjölkproteiner, skummjölkspulver, tillsatt vetegluten.L

Hembakat är bäst

På konditori är det svårare att få veta vad semlan innehåller. Men jag uppmuntrar er att ställa frågan.

Allra bäst är att baka sina egna semlor. Kolla in mina tidigare publicerade recept:

tillsatser semlor

Vill man inte baka egna semlor så satsa på att köpa en lite dyrare bulle med äkta råvaror i stället för ett billigt tvåpack med en massa tillsatser.


You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    nio − 3 =

    %d bloggare gillar detta: