Medveten Konsumtion

Bästa ekologiska valen i matbutiken. 5 bra val.

Byt till eko. Alltså det är ett stort, och i många fall, dyrt steg att byta alla sina dagliga matvaror till ekologiska produkter. Gör bytet steg för steg. Idag guidar E-kompassen till hur ni enklast gör de bästa ekologiska valen i matbutiken.

Idag guidar E-kompassen till hur ni enklast gör de bästa ekologiska valen i matbutiken.
Bildkälla: Lotten Kolb

Ibland måste vi kanske av ekonomiska skäl prioritera bland alla ekologiska produkter. Fördelarna för miljö och människa är olika stora. Och vill man välja rätt kan man använda Naturskyddsföreningens lista på de bästa ekologiska valen i matbutiken.

Ibland måste vi kanske av ekonomiska skäl prioritera bland alla ekologiska produkter. Fördelarna för miljö och människa är olika stora. Och vill man välja rätt  kan man använda Naturskyddsföreningens lista på varor som anses viktigare än andra  att byta ut till eko.
Bildkälla:Lotten Kolb

Byt till eko – 5 bra val

1. Bananer och vindruvor

Bananer och vindruvor är två frukter som är hårt besprutade. Alltså på bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge både arbetarna och deras barn nervskador. På samma sätt är det med vindruvor som dessutom, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera olika kemiska bekämpningsmedel.

När det gäller russin så är det värt att nämna att Livsmedelsverket I ett stickprov  på ett paket russin från Turkiet hittade rester av 26 olika bekämpningsmedel. Med hänsyn till detta kan det alltså vara en idé att välja något annat om ni inte hittar ett ekologiskt alternativ.

2. Mejeriprodukter

Ekologiska mejerivaror bidrar till friskare vatten, färre kemikalier och att fler fåglar och blommor trivs. Alltså Ekokossorna mumsar på växter från den egna gården, istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet. 

3. Kött

När det gäller kött får ni samma viktiga miljöfördelar som när ni köper de ekologiska mejerivarorna. När det gäller avsaknad av ekologiskt alternativ så är svenskt naturbeteskött också bra. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

4.Potatis

Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. På grund av detta bör vi alltid välja ekopotatis.

5. Kaffe

På kaffeplantager använder odlarna flera giftiga kemiska bekämpningsmedel. På samma sätt som bananplantagen kan dessa kemikalier skada och i värsta fall döda både natur, djur och människor. Med hänsyn till detta väljer vi väl alla fortsättningsvis ekologiskt kaffe… i fortsättningen

Källa naturskyddsföreningen

Bilkälla: Lotten Kolb

Fler intressanta artiklar från E-kompassen

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    20 + tolv =

    %d bloggare gillar detta: