Medveten Konsumtion

Årets matbluff – omröstningen är igång

Rekordmånga produkter var nominerade till antipriset Årets matbluff. Här de fem finalisterna.

antipriset har effekt
 • “Grönsaksjuice” med mest äpple
 • Fruktdryck med mikroskopiska mängder
 • Korkat flaskvatten
 • Mest palmolja i rapsmargarinet
 • Vegetabilisk “yoghurt” med döda bakterier

Rösta – antipriset har effekt

Nästan två tredjedelar av de 15 finalister som har tävlat sedan de drog igång antipriset har antingen plockats bort ur sortimentet eller förbättrats och blivit mindre bluffiga.

Omröstningen pågår fram till den 21 januari. Vinnaren avslöjas i TV4 Nyhetsmorgon onsdag den 23 januari.

Röstningen sker här Här är finalisterna:

Glacéau (Coca Cola) Smartwater

Bildkälla: äkta vara


Ingredienser: ångdestillerat källvatten, mineralsalter (kalciumklorid, magnesiumklorid, kaliumbikarbonat).

Kommentar: Detta vatten är på inget sätt smartare än annat flaskvatten. Tillverkningen sker bara på ett krångligare sätt. Först “ångdestilleras” vanligt källvatten eller mineralvatten, beroende på fabrik, för att ta bort de naturligt förekommande mineralerna. Sedan tillsätts mineraler istället på konstgjord väg. Processen är näringsmässigt värdelös och med ett pris på 40 kronor litern ofta flera gånger dyrare än odestillerat källvatten eller mineralvatten. Transporterna från fabrikerna i Storbritannien respektive Nederländerna kan inte heller sägas vara särskilt smarta.

Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice

Bildkälla: Äkta Vara

Ingredienser: Ekologisk kallpressad juice (äpple, rödbeta 20%, selleri 8%, citron, fänkål 0,08%).


Kommentar: På flaskan Ekologisk kallpressad grönsaksjuice avbildas rödbeta, selleri och fänkål och rödbetan avbildas dessutom därunder. Ingenstans på denna spansktillverkade juice antyds att denna juice skulle innehålla något annat än grönsaker. Men i själva verket består den till cirka två tredjedelar av betydligt mindre eftertraktad äppeljuice. Andelen fänkål är dessutom bara 0,08 procent. 

Oatly Havregurt naturell

Bildkälla: Äkta vara

Ingredienser: syrad havrebas (vatte, havre 12%, syrningskultur), potatisstärkelse, rapsolja, potatisprotein, kalciumkarbonat, kalciumfosfat, syra (äppelsyra, mjölksyra), joderat salt, vitaminer (D2, riboflavin och B12).

Kommentar: Yoghurt har en levande bakteriekultur.När man gör vanlig yoghurt pastöriseras mjölken innan den syras med mjölksyrabakterier. Det är till och med förbjudet att pastörisera produkten efter syrningen, eftersom bakteriekulturen då förstörs. Havreyogurt är ett försök att imitera yoghurtens konsistens, smak och användningsområde, vilket förstås namnet anspelar på. Den är dock ultrahögpastöriserad efter syrningen, vilket gör att alla bakterier är döda när den hamnar i frukosttallriken.

Lätta Original

Bildkälla: Äkta vara

Ingredienser: vatten, palmolja*, rapsolja (18%), kärnmjölk (5%), modifierad stärkelse, salt (1,5%), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, solroslecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), syra (mjölksyra), naturlig arom, vitamin A och D. *=spårbar och hållbart certifierad

Kommentar: Lätta stoltserar med rapsolja och kärnmjölk på flera ställen på förpackningen: Dessutom är den är förpackningen dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Först i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan.

Festis Guanabana pineapple

Bildkälla: Äkta vara

Ingredienser: vatten, socker, fruktjuice (äpple 4,5%, ananas 0,5%) från koncentrat, guanabana puré (0,003%) från koncentrat, aromer, syra (citronsyra), konserveringsmedel (kaliumsorbat), antioxidationsmedel (askorbinsyra), stabiliseringsmedel (E445), färgämnen (lutein, briljantblått)

Kommentar: Av namnet att döma skulle man kunna tro att denna fruktdryck var smaksatt med guanabana. Och den innehåller faktisk puré av denna tropiska frukt, men endast tre tiotusendelar eller 15 milligram per flaska. Purén från en enda frukt räcker till 66 000 flaskor! Det är förstås alldeles för lite för att ge drycken någon smak. Den ytterst lilla mängden puréad frukt är bara där för syns skull, för att lura oss att smaken inte bara är fejkad med aromer, när den i själva verket är just fejkad med aromer.

För mer information

Björn Bernhardson
Verksamhetsledare
bjorn@aktavara.org
0708-85 97 99 

Ivar Nilsson
Redaktör
ivar@aktavara.org

Konsumentföreningen Äkta vara jobbar för ärligare mat och för att underlätta för konsumenter att göra medvetna val. Vi jobbar också för mat utan tillsatser, bland annat med märkningen Ä-märket. Läs mer på www.ä-märket.se och www.aktavara.org.

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  14 − tio =

  %d bloggare gillar detta: