Föräldraskap Guider

Guide – Vad du verkligen behöver som blivande förälder!

Guide – Vad du verkligen behöver som blivande förälder! Jag har fem barn och får ofta frågan från blivande föräldrar vad jag tycker att man behöver köpa till bebisen. Jag brukar skämtsamt svara – ingenting. Det är en sanning med modifikation – men det ligger ett uns sanningen i det. Barn föds in i konsumtionssamhället och nyblivna föräldrar möter tidigt reklam kring alla produkter de måste köpa (för de vill väl sitt barn det bästa…). När jag ser listor som denna (se nedan) vet jag inte om jag ska skratta eller gråta…detta är babyproffsens “måste köpa innan bebisen kommer lista”…och till höger ser ni min redigerade lista

Guide - Vad du verkligen behöver som blivande förälder!

Listor som dessa förekommer ofta i olika varianter i föräldratidningar. Här bör man vara medveten om att reklam inte bara finns i tidningarnas annonser utan även i det redaktionella materialet…
Guide - Vad du verkligen behöver som blivande förälder!
…många gånger är hela tidningen en reklamprodukt som uppmanar till konsumtion. Varumärken och produkter säljs in och repeteras. Tävlingar, spel och varuprover fungerar som reklam och uppmanar föräldrar att interagera med företagen. 

En fembarnsmammas bästa tips

När jag väntade mitt första barn trodde jag, precis som många andra blivande föräldrar, att man behövde införskaffa massor med saker för att klara bebisens nedkomst. Nu vet jag att man behöver minimalt med saker under barnets första tid. Så vad behöver man då? Jag har skrivit en “verklig” guide och utgått från Babyproffsens kategorier ovan. Resonemanget nedan är utifrån mina egna erfarenheter och jag är väl medveten att alla familjer har olika förutsättningar. Tanken är att ni ska se guiden som en vägledning och utgå från er egen situation. Kommentera gärna!

Barnvagn

 • En Barnvagn tillhör basutrustningen. Jag rekommenderar er att Köpa en begagnad eller ekologisk vagn. Det finns ingen anledning att köpa en ny dyr vagn som förmodligen dessutom innehåller högre halter  kemikalier än en begagnad vagn…Komplettera med en åkpåse.

 • Åkpåse. I Råd och Rön (nr 3, 2016) finns en test som påvisar ett antal gifter i ett flertal åkpåsar. Dessutom är majoriteten av alla åkpåsar på marknaden tillverkade av Polyester (plast) vilket jag försöker undvika.Därför bestämde jag mig tidigt för att tillverka en egen variant.

Jag utgick från ett ekologiskt duntäcke som både andas bra och är giftfritt. Av ett och samma duntäcke sydde jag 2 åkpåsar och ett täcke till bebisen. Jag kommer lägga ut beskrivningar på detta i ett senare inlägg.

 • Ett regnskydd och ett insektsnät till vagnen rekommenderas.
 • Skötväska kan man skippa. Som blivande föräldrar invaggas vi i tron att att det inte går att lämna hemmet ens korta sträckor utan en fullpackad skötväska innehållande utrustning för alla eventualiteter. Ju fler barn jag har fått desto mer sällan släpar jag med en massa grejer. Om jag ska ut på en promenad eller ska gå och handla packar jag varken extrakläder eller blöjor. Om barnen smutsar ner sig eller behöver få en ny blöja, är det faktiskt enklare att dra sig hemåt än att börja leta rätt på ett skötrum och byta någonstans på stan. Ska du vara borta en längre stund måste du såklart packa ner lite saker. Men dessa kan du lika gärna stoppa detta i en vanlig tygkasse..

Säng

 • Vi har aldrig använt spjälsäng till våra barn. Jag förespråkar samsovning och vill ha barnet hos mig i sängen. Vill man använda ett babynest kan man göra det. Jag har dock inte anammat den iden. Det funkar i teorin men i praktiken vill ett nyfött barn ligga nära helst intill bröstet. Bara där faller nest-principen. Teorin att en förälder skulle kväva barnet genom att lägga sig på det i sömnen, det tror jag inte alls på. Inte om man är nykter. Och är man inte nykter ska man inte sova med sitt barn i alla fall vare sig man har ett, nest eller inte!.

Bilstol

 • Har ni bil ska ni naturligtvis ha ett babyskydd! Men det är också allt ni behöver- sufflett finns på babyskyddet. Sparkskydd? – Ja kanske när barnet blivit tre år…

Sköta

Babyproffsen anser att nyblivna föräldrar ska inhandla Schampo olja och tvål till sina bebisar. Nu är det så att de flesta kommersiella hygienprodukter för barn innehåller kemiska ämnen av olika slag. Natusan First touch tex innehåller bland annat ämnet Sodium Lauryl Sulfate (SLS), vilket kan orsaka hudirritation och hormonell påverkan. Så när du badar din guldklimp  med Natusan-produkter så ger du bebisen snarare en First Touch of Chemicals…

Mitt tips: Det räcker det med tvål och vatten. Köp en olivtvål utan tillsatser. Blir din bebis torr i huden vid bad – tillsätt en droppe olivolja i vattnet.

Jag rekommenderar Urtekrams ekologiska olivtvål som ger  ett mjukt lödder och rengör skonsamt. Finns att köpa HÄR
 • Vad gäller badbaljor.. Jag kan inte upprepa  nog måga hånger att värme och plast inte hör ihop. Värme ökar risken för att plasten läcker gifter. Nej – när bebisen är liten badar du den enklast i köksvasken. Ergonomiskt och bra. Tycker ni det blir halkigt – vem har sagt att man inte kan ha antihalk – klistermärken i diskhon?
När bebisen växer till sig går det bra att tappa upp lite vatten i botten på badkaret – alternativt duscha barnet.
 • Någon speciell Blöjhink behövs absolut inte. Det måste vara en av de mest onödiga uppfinningarna någonsin. Engångsblöjan slänger du i din vanliga soppåse. Du vill inte samla på dig 15 stinkande blöjor i en blöjhink. Bättre att löpande ta ut dem med de vanliga soporna.
 • Våtservetter för barn innehåller kemikalier. Använd egna tvättlappar som ni rivit till av ett gammalt lakan tillsammans med tvål och vatten.
 • Att använda en rektaltermometer är det absolut enklaste sättet att ta febern på en bebis…öronen är små…
 • Bot och lindring för Röda rumpor och torr hud heter Lanolin. Ett Ämne som utvinns från fårull och är egentligen fett som utsöndras från fårens talgkörtlar med uppgift att skydda fåret mot väta, vind och sjukdomar. Ni kan köpa det HÄR
 • Nagelfil – en bebis naglar ska inte klippas de filas.

 • Välj en nappflaska I glas om du vill mikra välling eller ersättning direkt i flaskan. Flera alternativ på nappflaskor hittar ni HÄR. Eller använd en Klean Kanteen flaska med sippy kork. När barnet blir större kan sippy-korken bytas ut till en sportkork. Då fortsätter flaskan att funka i många år!
 • Skippa amningskuddar med små plastkulor i. Vill ni ha stöd – Lägg en vanlig dunkudde i knät.

Babykläder

Ekologiska bebiskläder är att föredra

 • Omlottbody – bebisar gillar inte att få något över huvudet. 5st
 • Strumpbyxa. Även till killar är detta att föredra då små strumpor lätt åker av. 2st
 • Bodysuit 2st
 • Mössa 1sr
 • Fleeceoverall 1st

Om man inte bor i Norrland tycker jag att detta räcker. Går ni ut – använd åkpåse och filtar för att reglera temperaturen.

För Mamma

Mamman är minst lika viktig som barnet. Med min erfarenhet som utgångspunkt rekommenderar jag blivande mammor att införskaffa följande prylar.

 • 2 amningsbehehåar i två olika storlekar. Bröstens storlek kan variera en del i början…Mitt bästa val är Fast Food från Boob. Den är skön och har inga bågar som klämmer och kan orsaka mjölkstockning.
 • Passa även på att köpa en av Boobs praktiska amningströjor.

 • Bröstpump har varit något jag behövt redan på BB. Mina bröst har blivit stenhårda…den bästa pumpen är faktiskt den billigaste.

 • Amningsinlägg till BH:n är också bra att ha i beredskap. När mjölken väl rinner till då kan det bli rejält blött. Flergångsinlägg är att rekommendera. Ett hållbart, ekonomiskt och miljömedvetet alternativ till engångsinlägg hittar ni HÄR

 • Jag har också av erfarenhet haft med mig vanliga bindor till sjukhuset för jag tycker de där jättestora tjocka förlossningsbindorna på sjukhuset är så obekväma.

Kompletterande utrustning

 • Barn tycker om att bli burna och du får händerna fria. En bärsjal eller en ergonomisk bärsele avlastar också ryggen när du bär mycket. Jag har haft svårt att få till det med sjal och har främst använt Baby K´tan när barnen varit nyfödda för att sedan övergå till Ergobaby. Många alternativa bärselar kan ni hitta HÄR.

 • En babysitter är praktisk att ha -väl en som ni kan ha i nästan liggläge och sedan reglera i andra lägen när bebisen växer. Inga batteridrivna historier behövs Babysittern går på ren lekglädje då babyns egna rörelser sätter babysittern i gungning, vilket tränar motorik och balans samtidigt som din baby får en rolig gungstund.

Stimulans

 • En liten bebis behöver inte speciellt mycket stimulans. Mamma och Pappa är spännande nog. När de växer till sig kan ni tillverka ett eget babygym helt utan gifter. Se mitt exempel nedan. Här ser vi mormors virkade bollar och 2 gardinringar i trä…uppsatta på en enkel träställning.

Bildresultat för diy babygym

För resan

 • Vi har rest mycket med våra barn. Och det som babyproffsen rekommenderar i form av en resesäng, resebarnstol och flaskvärmare har jag aldrig någonsin använt.

Sist men inte minst en bebis behöver oändlig kärlek och omtanke — och det är helt gratis!

*Inlägget innehåller annonslänkar*

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  sex − två =

  %d bloggare gillar detta: