Guider

Guide: Falska mejl och bluff-sms

Nu i Juletid är det högsäsong för bedragare och bluffmakare. Det cirkulerar mängder av mejl och sms som ser ut att komma från verkliga företag, men som i själva verket är det organiserade försök att lura människor på pengar eller personliga uppgifter.

Hand reaching out of laptop screen to steal ones money.

Bland annat har sms som skickats ut i Postnords namn där mottagaren ombeds klicka på en länk för att verifiera sin adress. Det är ett bluff-sms. Seriösa företag, eller myndigheter skickar aldrig ut mejl eller SMS på det sättet. Klicka aldrig någonsin på länkar eller programvaror i mejl.

Skickliga bedragare – Duktiga på att luras

Som kunder har vi blivit vi bättre på att vara på vår vakt mot falska mejl och meddelanden. Dessvärre blir bedragarna också bättre.Men med lite hälsosam misstänksamhet kan man komma långt. Det finns några enkla knep att ta till för att slippa en massa besvär.

Hand reaching out of laptop screen to steal ones money.

Så undviker du att bli lurad av falska mejl och bluff-sms

 • Var uppmärksam. Ser mejlet eller sms:et det konstigt ut?  Är det något som inte känns riktigt bra så är det förmodligen inte det heller.
 • Kontrollera avsändaren. Vid en första anblick kan mejlet se ut att komma från exempelvis Postnord, men när du kollar adressen så stämmer den inte.
 • Kontakta företaget. Slå gärna en signal till företaget och kolla med dem ifall de skickar ut något sådant som du har fått. 
 • Klicka aldrig på något
 • Om något ser misstänkt ut eller känns fel; klicka aldrig på något. Radera det utan att klicka på någon länk eller göra något annat som du uppmanas till i mejlet. Öppna heller inte medföljande bilagor.
 • Lämna aldrig ut personliga uppgifterOm du ombeds lämna ut uppgifter om dig själv – gör inte det! 
 • Larma Görföretag som bedrägeriet påstås komma från – uppmärksam på det inträffade. Sannolikt är att du inte är ensam. Sprid ordet, via sociala medier och press. Det minskar risken för att bedragarnas bluff ska få spridning.

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  1 × fem =

  %d bloggare gillar detta: