Föräldraskap

Solskyddskläder till barn- tappar sin effekt!

Solskyddskläder till barn är ofta en självklar investering för småbarnsfamiljer. Så även hos oss. Men visste ni att det är stora skillnader på hur bra solskyddet sitter i när plaggen har används ett tag? Jag tycker att UV-kläder till barnen är ett utmärkt och smidigt sätt att skydda barnen för solen. Dagar som dessa, när solen gassar, använder mina små barn UV- kläder både i vattnet och på land.Skydda barn från sol

Solskyddskläderna som säljs i butik utlovar normalt en solskyddsfaktor på 40 till 50 UPF eller mer. Det är betryggande siffror för oroliga föräldrar, men frågan är hur länge skyddet sitter kvar. Det är nämligen så att det UPF- skydd som står på kläderna i butiken gäller för nytt och osträckt material. Så fort man sätter på sig plagget sträcks ju materialet ut lite, och då kan solskyddet ändras! solskyddskläder barn test

Solskyddsdräkter barn – test

Nedan ser ni en jämförelse mellan sju solskyddsdräkter av olika märken. Alla dräkter hade ett deklarerat solskydd på 40 till 50+ UPF (gäller material i nyskick)Inför testet tvättades samtliga plagg tio gånger enligt respektive plaggs tvättinstruktion. Plaggen lufttorkades.   Vid UV-åldringen exponerades plaggen för stark UV-strålning under 5 dygn. Tyget töjdes också ut något, för att efterlikna att plagget sitter på barnets kropp. Provbitarna mättes vid maximal utsträckning, samt efter en minuts återhämtning och 30 minuters återhämtning. Plaggens färgbeständighet efter tvätt och UV- åldring bedömdes visuellt  Bedömningen gjordes av plaggens axel/ryggparti.

Hur ska vi då toka resultatet? Det vi kan konstatera är att alla kläder tappade UV-skydd  efter iscensatt åldring och töjning. Vi kan se att testvinnaren Kappahl, med deklarerad solskyddsfaktor 40 UPF, i testet bara uppmätte ett skydd på 25 UPF. Testets sämsta resultat fick Lindex vars solskydd endast uppmätte 10 UPF vilket motsvarar ungefär det solskydd man får av en vanlig T-shirt! Om barnet badar i Sverige en dag med ett inte så högt UV-index så kan UPF 10 vara tillräckligt. Men utomlands, som till exempel i Thailand, så skulle det inte vara tillräckligt!

Solskyddskläder till barn

Tips – Solskyddskläder till barn

Det är svårt att avgöra om en solskyddsplagg men det finns några faktorer ni kan tänka på:

  • Mörkare färger absorberar generellt sett mer strålning.
  • Tjocklek på tyget. Ett tjockare tyg skyddar bättre.
  • Elasticitet (gäller använda kläder) efter åldring och tvättar. Om tyget tappar elasticitet och inte går tillbaka till sin ursprungsform är tyget uttänjt kanske hänger det lite  som en påse på vissa ställen. Då kan ni räkna med att den har tappat solskyddseffekt!

Så dagens råd – Kolla igenom era barns UV-kläder. Är de slitna? Blekta? Oelastiska? Då kanske det är läge att satsa på att köpa nya!

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    8 − sju =

    %d bloggare gillar detta: