Föräldraskap

Gratis sommaraktiviteter 2018 – Nya tips varje lördag fram till sommarlovet

Gratis sommaraktiviteter 2018 – nya tips varje lördag fram till sommarlovet. Sommaren närmar sig med allt vad det innebär. Jordgubbar med grädde, ljumna ljusa kvällar, sol och bad och så vidare. De flesta vuxna längtar efter sommaren, om inte för solen och värmen så för semester och ledighet. Efter ett år av arbete och slit är det fantastiskt skönt att slippa förpliktelsen att gå till jobbet, att inte ha något inbokat utan ta dagen som den kommer. Vi vuxna glömmer dock gärna bort att vi inte är de enda som slitit hårt under ett helt år. Även barnen har sitt ”arbete” att gå till, om det så är dagis eller skolan.

Gratis sommaraktiviteter 2018 - Nya tips varje lördag fram till sommarlovet

Röster höjs här och var för att sommarlovet borde vara kortare, tyckare menar att det är orimligt med tio veckors sommarlov men bara fem veckors vuxen semester. Som vanligt är det inte barnen utan de vuxna man ska ta hänsyn till. Föräldrar ska inte behöva pussla för att få det att gå ihop under sommarlovet, föräldrar ska inte behöva ha dåligt samvete för att deras barn tillbringar sommarens soliga dagar på en inhägnad gård.

Studier visar att antalet unga som mår dåligt ökar under sommaren. Man kan tycka att det borde vara precis tvärt om – många barn är ju lediga från skola/dagis och hemma med sina föräldrar. Men så är det inte för alla. . Många barn tillbringar stora delar av sommarlovet på dagis/fritids. Vissa för att deras föräldrar verkligen inte har råd eller möjlighet att vara hemma under sommarlovet, och andra för att deras föräldrar prioriterat annorlunda.Jag tycker inte någon förälder ska ha dåligt samvete, mer än om han eller hon vet med sig att den prioriterat på ett sätt som är negativt för barnet och där det egentligen hade gått att prioritera annorlunda. I de fallen finns anledning till självrannsakan och omprioritering. Men har man gjort vad man kan, hushållit med tid och pengar efter bästa möjliga förmåga; då ska man vara nöjd och släppa alla skuldkänslor.

Sommaren närmar sig med allt vad det innebär

Både barn och vuxna som lever i mindre välbärgade familjer jämför sig gärna med barn i bättre bärgade familjer, vilka tycks ägna alla tio veckorna åt att åka jorden runt och besöka vart enda nöjesfält som finns. Viktigt att komma ihåg då är dels att en överflödig ekonomi tar tid – från barnen – att bygga upp, dels att hur gott ställt man än har det finns det inga pengar i världen som kan köpa närhet, gemenskap och samhörighet med det egna barnet.

Man ska också komma ihåg att det inte i första (eller ens andra, tredje, fjärde) hand är dyra resor, storslagna evenemang och spektakulära nöjesfält barn behöver för att känna lycka och uppleva en härlig sommarledighet. Återigen är det tid med en närvarande förälder som är det allra viktigaste. Barnens sommarlov är deras semester, förlagd under den allra härligaste tiden på året. Njut av er ledighet och spendera den med era barn. Försök att ge barnen så mycket ledighet det bara går, de har också jobbat hårt under året och behöver få vila upp sig. Snåla med pengarna och var hellre hemma några dagar utan betalning än att ha barnen onödigt mycket på dagis/fritids. En härlig sommar behöver inte kosta skjortan. Och man behöver inte vara fattig eller ha det dåligt ställt för att känna hur det svider i plånboken av att ta med hela familjen på olika nöjen.Sommaren närmar sig med allt vad det innebär

Jag kommer att i en serie av 5 inlägg presentera förslag på härliga gratisaktiviteter, eller aktiviteter som är nästintill gratis, att göra med barnen i sommar. Häng med! Första inlägget kommer på lördag.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    nitton + tio =

    %d bloggare gillar detta: