Föräldraskap

Ekologiskt och giftfritt godis i barnens påskägg

Ekologiskt och giftfritt godis i barnens påskägg.  Påskägg med godis är nästan lika heligt som Kalle Anka på julafton. Nu är det påskvecka och det tänkte jag uppmärksamma på bloggen.  Under veckan komma det att komma många bra råd och tips kring hur vi som konsumenter kan göra  val som gynnar både miljön och plånboken. Redan igår tjuvstartade jag med ett inlägg om hur ni kan använda det ni redan har i kylskåpet för att färga era ägg naturligt och  giftfritt. Missade ni det? -Ni hittar inlägget HÄR.  Idag fortsätter jag med att tipsa om ett mer hållbart innehåll i barnens påskägg.Ekologiskt och giftfritt godis i barnens påskägg

Varsågod barn – ett ägg fyllt av ljuvligt gott och förgiftat godis….

Igår när jag handlade träffade jag min granne i affären. Denne stod och muttrade över kilopriset på ekologisk frukt. Några minuter senare såg jag honom glatt köpa en påse lösgodis för priset 70 kr/kg…Ser ni ironin i det hela?  Jag tycker att det är anmärkningsvärt att det är många som är rädda för tillsatser i mat, men när det gäller godis verkar de inte vara oroliga alls…

Vet ni vad  “vanligt” godis innehåller? Det är nämligen inte bara sockret i godiset som gör barnen hyperaktiva och ger dem en så kallad sockertopp…Vanligtvis brukar man säga att det man äter någon gång ibland inte spelar någon roll, men om det handlar om väldigt stora mängder, barn som får godis från flera håll kan det bli ett problem.  Jag kommer att ge mina barn varsitt påskägg med godis. Det är de värda tycker jag. Men jag tänker vara snäll mot barnen och fylla dessa med bra godis…

Vad ska man välja – Hur ska man tänka

Mitt råd är att bara köpa det godis som är riktigt gott, kanske lite dyrare och njuta av det –  i stället för att köpa enorma mängder av allt. Med det sagt så kommer här en mindre smakfull sanning:

Azofärgämnen – undvik dessa:

Azofärgämnen förbjöds i Sverige på 80-talet men blev genom inträdet i EU tillåtna igen. Svenska godistillverkare använder så vitt jag vet inte azofärger men  vara medveten om att de kan förekomma i importerat godis. Dessa tillsatser kan  orsaka hyperaktivitet och allergiska reaktioner. Undvik följande E-nummer – vilka är Azofärger:

 • E 110 para-orange
 • E 102 tartrazin
 • E122 azorubin
 • E124 nykockin
 • E 129 Allurarött
 • E-104 kinolingult (egentligen inte är ett azofärgämne – men med liknande påverkan).

Påskägg med godis - nästan lika heligt som Kalle Anka på julafton

Övriga tillsatser att vara uppmärksam på:

E120 – Karminsyra, ett rött färgämne från löss. Ämnet har rapporterats orsaka hyperaktivitet, agessivitet och sömnsvårigheter. Nästan allt rosa, rött eller lila godis innehåller detta färgämne.

E153 – Vegetabiliskt kol, ett svart färgämne som finns i  lakrits. Framställs genom att förkolna växtdelar, vilket därför misstänks kunna ge cancer.

Glukossirap –  Ersätter socker – då det är billigare att tillverka. Forskare menar att glukossirap är dubbelt så skadligt som vanligt socker eftersom det måste tillsättas i större mängd för att uppnå samma söthet som socker.

Sojalecitin – Fett från soja som används för att ämnena i godiset ska blandas  – ett så kallat emulerings- och antioxidationsmedel. Höga halter hexan finns kvar i det färdiga lecitinet, vilket kan orsaka cancer.

Vegetabiliskt fett/ olja – Här finner  vi den omtalade Palmoljan. Själva palmoljan i sig själv, i ren form, är inte farlig, utan det är processen som gör den farlig. När Palmolja utvinns frigörs t.ex. bensinämnet hexan och PAH-ämnen, vilka är cancerogena

Exempel:

För att illustrera ett exempel så har jag valt ut ett Påskägg med Godis omfattar ett genomskinligt påskägg i plast fylld med Marabou Oreo, Maoam, godishalsband, Dumle, sura skallar, skumgodis mix och diverse olika påskgodisar.

Ekologiskt godis i barnens påskägg

Innehåll:

Här hittar du bra godis:

Jag har beställt mitt påskgodis från Matsmart. De har just nu en del bra påskgodis utan giftiga tillsatser att fylla påskäggen med. Beställer ni idag bör ni få er leverans innan helgen.

Jag har kontrollerat ingredienslistan på ovanstående produkter. Samtliga produkter från Ekorren Ekologiska och Roo Bar får grönt ljus av mig! Nya kunder hos Matsmart kan ange koden MATSMART0318 i kassan så får ni 50kr i rabatt.

Ett annat alternativ är att beställa från BodyStore. De har supersnabba leveranser och ett bra sortiment. Jag rekommenderar nedanstående produkter. De uppfyller mina krav på godis!

 • Ecovital Loving Earth  –Raw choklad gjord på ekologisk, rättvisemärkt utan tillsatser. Finns i flera varianter.

Yoyos Bear – Handsnurrade rullar av torkad frukt.Reneé Voltaire – Ekologiska hallon & blåbär finns även hos Body store i flera olika smaker.

Njut av våren idag och lycka till med Godisinköpen!

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  1 + 12 =

  %d bloggare gillar detta: