Föräldraskap Medveten Konsumtion Miljö och hållbarhet

Arrangera ett Zero Waste barnkalas – är det möjligt?

Är det möjligt att arrangera ett Zero Waste kalas- det vill säga ett avfallsfritt barnkalas? Min dotter Klara fyllde sju år förra tisdagen. En stor dag både för hennes och mig. Igår hade hon sitt efterlängtade kalas för sina vänner. Det är fantastiskt med barnkalas – så mycket glädje och förväntan.

Men har ni någon gång reflekterat över hur mycket skräp det genererar i form av papperstallrikar, servetter, muggar, halväten tårta, halvdrucken festis, presentpapper och dekorationer…det tar liksom aldrig slut…Måste det vara så här? Varför ska vi använda en massa engångsartiklar som både kostar pengar och skapar stora avfallsmängder.

Att det sparar tid är det argument som jag oftast får höra. Det är en sanning med modifikation…Den extra tid ni får lägga på att diska sparar ni in på att slippa gå till affären.

Jag bestämde mig för att inför Klaras kalas  försöka:

 1. Hålla ner totalkostnaden
 2. Undvika onödigt svinn
 3. Inte använda engångsartiklar

Mål: ett avfallsfritt barnkalas

Nedan kan ni läsa om hur resultatet blev.

Klaras Zero (nästan) Waste kalas

 • Inbjudan

Även ett vackert inbjudningskort kommer efter kalaset att bli något som mottagaren kastar I soptunnan. I år skapade jag en (gratis) inbjudan via Paperless Post och skickade ut den via E-mail.

Arrangera ett Zero Waste barnkalas - är det möjligt?

 • Dekorationer

Att dekorera utan att använda engångsartiklar och ballonger var faktiskt inte särskilt svårt. Med lite fantasi, kreativitet och samarbete hittade vi på dessa lösningar. Vi hade dessutom roligt under tiden vi höll på fixa! Här ser ni en en handgjord “Happy Birthday” girlang.

Julbelysningen fick komma till nytta igen…

Istället för ballonger använde vi några dekorationer som kan användas år efter år som Pom-poms och Girlanger med tygvimplar.

 • Fika

Det brukar bli mycket halvätna tårtbitar och festisar som lämnas halvfulla. För att komma runt detta körde vi glass och saft ur kanna. Allt serverat av 2 glassapor…

 

Dukade gjorde vi med vanligt porslin, tygservetter och sugrör av rostfritt stål….som kan användas om och om igen…Dessa praktiska sugrör kan ni köpa HÄR

Känner ni igen hjärtan? Det är ett likadant hjärta som det som jag tipsade om häromdagen…det som går att plantera! Läs gärna det inlägget HÄR

 • Presenter:

Här är den enda punkten som inte blev helt Zero Waste…Klara ville ha ett kalas som alla andra med presenter och så fick det bli!

 • Godispåsarna

Godispåsarna blev i år Godisburkar. Det var våra gamla kaffeburkar som fick nytt liv – fyllda med godis från Matsmart.


Jag tycker att lyckades med mina mål. Vi minskade på avfallet, kostnaden för kalaset blev låg och vi undvek helt engångsartiklar. Check!

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  fyra × två =

  %d bloggare gillar detta: