DIY Medveten Konsumtion Miljö och hållbarhet Vardagsekonomi

Miljövänligt och plånboksvänligt sköljmedel

Miljövänligt och plånboksvänligt sköljmedel. Använder ni  sköljmedel för att det doftar gott och kanske för att det gör kläderna mjuka? Ni är inte ensamma. Jag har varit nästintill beroende av doften från nytvättade kläder, lakan och handdukar. Att skippa sköljmedel fanns länge inte med på min priolista…

Men det som upplevs som mjukhet i tyget är dessvärre en form av plast som binder upp fukt. Detta betyder att sköljmedlet binder till sig fukt så att kläderna aldrig blir helt torra och detta i sin tur bryter ned klädernas elasticitet. Förutom detta så är konsumtionen inte miljövänligt – då kemikalierna i sköljmedel är svåra att bryta ned.

Ftalater – så att lukten ska stanna kvar…länge

Ni som följt mig ett tag känner till vad Ftalater är för något. Känner ni er osäkra kan ni läsa tidigare inlägg HÄR.  I sköljmedel tillsätts ftalater för att dofterna ska stanna kvar längre i plagget. Dessa ämnen är hormonstörande och inget som vi bör utsätta oss för och framförallt inte våra barn! Dofterna i sköljmedel är konstruerade så att lukten inte ska avta. Inte ens om ni tvättar kläderna utan sköljmedel så försvinner doften helt…  Dessa doftångor går de som bär plaggen sedan och andas in under hela dagen eller natten om det är pyjamas och sängkläderna som är tvättade med sköljmedel…Bildresultat för ftalater

Men trots att sköljmedel innehåller dessa giftiga hormonstörande ämnen så behöver de inte ens stå med på innehållsförteckningen. Det räcker nämligen med att tillverkaren skriver ut parfym…

Varför används sköljmedel?

Kläder i syntet blir ofta statiska när de tvättas. Sköljmedel tar bort detta. Det påstås även göra dina handdukar och lakan mjukare. Anledningen är som jag skrev ovan, att sköljmedel gör att textilierna aldrig blir helt torra. Så förutom en mjukare handduk får du även en handduk som inte alls har samma uppsugningsförmåga om du tvättar den med sköljmedel.

Men hur ska vi då göra istället…för vi vill ju ha ickestatiska kläder och mjuka handdukar!  Det finns ett enkelt sätt som varken är giftigt eller skadar barns hormonella utveckling, ger oss allergier och förgiftar våra hav.

Miljövänlig och plånboksvänligt sköljmedel – Receptet

Ett bra alternativ är ett hemgjort sköljmedel med ättika. Valfri doft får vi från en eterisk olja. Detta sköljmedel är superenkelt att blanda och dessutom billigare än det du hittar i affären!

Ingredienser:

  • 2 dl 24-procentig ättika.
  • 5 dl vatten
  • För att få en härlig doft använd 5-7 droppar valfri eterisk ekologisk olja

Blanda och förvara i en glasflaska. Skaka före användning. För en normal maskin doseras två matskedar i tvättmaskinens sköljmedelsfackJag vet att det kan vara svårt att bryta invanda vanor och mönster. Men testa. Bara testa. Detta är ett så enkelt sätt att minska sin exponering för skadliga kemikalier i sin vardag. För många så räcker det med att bara ta bort sköljmedlet. Men är du osäker och tvekar, så testa detta recept istället. Jag kan nästan lova att ni inte kommer att bli besvikna.

När jag hade detta tips ute på Instagram @ekompassen så fick jag frågan om var man kan köpa bra eterisk olja. Mina absoluta favoriter köper ni hos Bodystore-en ekologisk Lavendelolja och en med doft av  Bergamott! Alla deras oljor hittar ni HÄR. 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    15 + ett =

    %d bloggare gillar detta: