DIY Medveten Konsumtion

DIY – naturligt och ekologiskt myggmedel som fungerar!

DIY – naturligt och ekologiskt myggmedel som fungerar! Håll myggen borta med egentillverkad naturlig ekologisk myggolja, ett välfungerande och bättre alternativ till kemiska bekämpningsmedel!


I handeln finns en flora av olika myggmedel i form av oljor, sprayer, lösningar, servetter och krämer. De mest verksamma är de som innehåller ämnet DEET. Detta ämne klassificeras som ett bekämpningsmedel och är varken hälsosamt eller miljövänligt. På senare år har tillverkarna därför börjat använda sig av andra substanser. Mygga Natural och Mosi-guard Natural och Sjö&Hav myggmedel  innehåller till exempel ämnet PMD som utvinns ur eukalyptus. Att ämnet är naturligt  betyder inte att det är bra för hälsan…. PMD har dock lägre toxitet (giftighet) än DEET. Å andra sidan måste myggmedel innehållandes PMD appliceras på huden oftare med anledning av att huden absorberar detta ämne snabbare än DEET.

Ytterligare ett ämne som börjat användas i myggmedel på senare år är Icaridin, som ska vara mindre hälsovådlig – men har längre effektiv skyddsverkan än både DEET och PMD. Ett par sådana medel som säljs i Sverige är DR1 och Autan Protection Plus.

Skippa kemikalierna gör en egen myggolja

Att göra sin  egen myggolja är väldigt enkelt. Ni behöver bara tre ingredienser! Så häng med…här kommer ett enkelt och snabbt recept på en effektiv myggolja. Basen utgörs av karanajaolja som har både insektsavvisande och solskyddande egenskaper. Vi toppar med Citronella och konserverar med Naturlig E-vitamin!

Ingredienser:

Gör så här:

  • Blanda alla ingredienser i en lämplig flaska.
  • Skaka flaskan!
  • Klart!

Jag använde den här bruna glasflaskan som rymmer 50ml- Ni hittar den HÄR.  Priset är 10kr/st. Denna flaska kan ni sedan återanvända om och om igen. Ett lämpligt tillbehör till denna flaska  är en spraypump.

Den kostar 10kr och ni hittar den  HÄR

Hållbarhet:  E-vitamin används som naturlig antioxidant i egentillverkade hudvårdsprodukter vilket innebär att den effektivt  fördröjer oxidation (härskning) av fett och oljor. Tillsätts E – vitamin håller myggoljan i ca ett år!

Inköpslista

Jordklok är en av Sveriges ledande nätbutiker för ekologisk kroppsvård, naturlig tvätt- och rengöring samt det mesta du behöver för en hållbar livsstil! Jag älskar den butiken! nedan ser ni produkterna som använts till denna myggolja. Får ni över av oljorna kan ni använda dem i andra produkter.

Lycka Till!

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    tre + sjutton =

    %d bloggare gillar detta: