Dagens Deal Miljö och hållbarhet

7-Eleven delar ut gratis fickaskkoppar

Håll Sverige Rent och 7-Eleven delar den här veckan ut gratis fickaskkoppar för att uppmuntra rökare att ta ansvar för den 1 miljard fimpar som årligen kastas i svensk utemiljö.

7-Eleven delar ut gratis fickaskkoppar för att uppmuntra rökare att ta ansvar för den 1 miljard fimpar som årligen kastas i svensk utemiljö.
Bildkälla: Håll Sverige rent

Fimpar är det överlägset vanligaste skräpet och sprider både plast och gifter i naturen. Cigarrettfilter består till stor del av en slags plast, cellulosaacetat, som likt annan plast blir till skadlig mikroplast när den hamnar i miljön. Fimparna blir kvar i tiotals år i vår miljö och förs lätt ut i havet via vattendrag och dagvattenbrunnar.

Bildkälla: Håll Sverige rent

Från och med den 12 augusti, kommer det att finnas 8 000 fickaskkoppar att hämta på 7-Elevens butiker runt om i landet. Fickaskkopparna delas ut gratis så långt lagret räcker. Tanken är att de ska underlätta för rökare att ta med sig en fimp och slänga på avsedd plats, likt de lock som de flesta snusdosor är försedda med.

Fakta om Fimpen

 • Fimpen är ett farligt litet skräp. Cigarrettfiltret är gjord av cellulosaacetat, ett slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor, ämnen som även är farliga för naturen, bland annat kadmium som även finns i batterier.
 • Varje år slängs omkring en miljard fimpar på marken i Sverige. Det världsomfattande nätverket Clean Up The World uppskattar att cirka 4 500 miljarder fimpar varje år slängs på marken världen över.
 • 80 procent av allt skräp i stadsmiljöer är tobaksrelaterade produkter som fimpar, cellofanpapper, snusdosor och cigarrettpaket.

Källa: Håll Sverige Rent

Vanligaste skräpet längs våra stränder

 1. Plast: Fimpar med filter
 2. Övrig plast/plastfragment
 3. Snus
 4. Plast: Godis- och glasspapper samt snabbmatsförpackningar
 5. Plastbestick och sugrör
 6. Papper inkl. tidningar och tidskrifter
 7. Plastpåsar
 8. Metall: Kapsyler, lock och burkringar
 9. Plast: Kapsyler och flasklock
 10. Plast: Rep

Källa: Skräprapporten 2019

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  elva − nio =

  %d bloggare gillar detta: