Artiklar Miljö och hållbarhet

Syns inte, finns inte

Syns inte, finns inte…

…kraxar vildvittrorna i Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter när de svävar i luften.

Klimatpolitiken misslyckas på förhand

Intressant att politiska instanser visar prov på samma begåvning som vildvittrorna – ser vi det inte så finns det inte.

En låtsaspolitik som gör saker värre, inte bättre.

Min historia handlar inte om Ronja och Birk utan om Sveriges låtsaspolitik som gör saker värre, inte bättre. I denna spelar Stefan Löven, Isabella Lövin och Annie Lööf vildvittror och Ronja och Birk får symbolisera utsläppen.

I min historia är Tiden central. Den utspelar sig under de tio år som vi har på oss att drastiskt få ner utsläppen.

Bioenergiutsläpp

Huvudpersonen heter Herr Bioenergi. En karaktär politikerna tillfredsställer, grönmålar och försörjer. Politikerna låtsas att herr Bioenergi är ren och snygg. Han attraherar och förför Isabella Lövin med sin maskulina doft av tallolja. Orsaken till att han lyckas med detta är att hans bioenergiutsläpp inte räknas in i den politiska kalkylen. Herr Bioenergi och Isabella Lövin kan lugnt dansa vidare om eftersom det är pengarna som styr politiken. Inte klimatet.

Syns inte finns inte

Framför näsan på oss statister kallas Utsläpp från bilar som drivs av biodiesel ”neutrala”. När dessa kör genom staden får vi höra att utsläppen minskar. Vi blir glada!

Miljöpolitik Talloljediesel Klimatpolitik
Fotograf Lotten Kolb

I min historia är Naturvårdsverket upprorsmakaren . Enligt deras beräkningar är det 32 miljoner ton utsläpp som inte räknas in i energistatistiken från myndigheter.Skulle vi lägga till dessa ton så har hela den svenska klimatpolitiken misslyckats. Vi hoppar upp från 42 miljoner ton utsläpp till 74 miljoner ton.

Fotograf Lotten Kolb

Klimatet vrider sig av smärta – Tror ni det bryr sig det minsta om hur politikerna räknar. Tror ni det bryr sig om Herr Biodiesel och Isabella Lövins intima relation?


Syns inte, finns inte

Ronja och Birk gömmer sig under träden. Och utsläppen finns fast de inte räknas.

“Lilla vackra människa”
“Lilla vackra människan”
“Ligger här och vilar sig”
“Nu ska jag hämta systrarna mina”
“Nu ska jag hämta systrarna mina”
“Sen får hon aldrig vila mera”
“Aldrig mera, aldrig mera”

Minns ni att allt i historien handlar om tid. Problematiken ligger i att vi högst har tio år på oss att minska utsläppen. Det tar mellan 40-80 år för ett träd att binda samma mängd koldioxid som släpps ut när ett träd tas ner och blir talloljediesel. Det innebär att vi ökar utsläppen under denna viktiga period. Tiden finns inte…

bioenergi talloljediesel klimatkris
Fotograf Lotten Kolb

Våra vildvittror gynnar herr Bioenergi och förlänger utsläppen från bostäder och trafik, inte minskar dem. Min historia vrider från roman till tragedi…Det är inte seriöst. Ingen energi ska tas ur från källor som inte klarar ett tio års perspektiv vad gäller utsläpp! Hur svårt ska det vara! .

Hur historien slutar är oklart. Det beror på om vildvirror, huvudkarraktärer och statister fortsätter blunda och hälla mer smuts i tanken med hopp om att ingen upptäcker det.

Syns inte finns inte

Annan intressant läsning i ämnet:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    3 × ett =

    %d bloggare gillar detta: