Artiklar

Skapa en hållbar garderob – steg 1

Skapa en hållbar garderob – steg 1. Idag tänker jag rusta er med tips och strategier för att ni på lite längre sikt ska hitta inspirationen till att få skapa en egen hållbar garderob.  Visste ni att efter resor, mat och bostad är kläderna den del av vår konsumtion som påverkar klimatet mest. Medelsvensken konsumerar 13 kilo(!) kläder och hemtextilier varje år. Det motsvarar ungefär 1 nytt klädesplagg/vecka!

När vi kliver in i en butik är det svårt att se vilken påverkan klädtillverkningen haft på miljön. Det finns många olika miljömärkningar, men det kan vara svårt att värdera dem och veta vad de betyder. Vissa märken talar till exempel bara om att plagget inte innehåller gifter när du köper det, inte vilka gifter som använts i olika delar av produktionen. I tabellen nedan kan ni se hur olika märkningar skiljer sig åt.

En färsk doktorsavhandling* visar att  ur ett hållbart perspektiv är det viktigare att tänka på att köpa plagg man kommer att använda ofta och länge än enligt denna forskning den enskilt största insatsen man kan göra för att minska miljöpåverkan från sin egen klädkonsumtion. 

Det finns inga enkla svar på vad som är ett bra eller dåligt material, nästan alla har någon nackdel när tillverkningen skalas upp. Men om du står inför valet, finns det ändå material som är bättre än andra!

Skapa en hållbar garderob - steg 1

 • Naturmaterial framför syntetmaterial Syntetmaterial är gjorda av olja, det är i sig ohållbart. Däremot är naturmaterial inte alltid bra för miljön. 
 • Ekologisk bomull framför vanlig bomull. Vid ekologisk odling används inte konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. 
 • Återvunnen polyester framför nyproducerad polyester. Polyester är gjort av olja och därmed ohållbart, men det är alltid bättre att använda resurser flera gånger.
 • Välj bort akryl. Akryl är svårare att framställa än polyester och orsakar större utsläpp av  kemikalier.
 • Återvunnen eller ekologisk ull framför nyproducerad ull. 
 • Lyocell/Tencel framför viskos. Lyocell och Tencel är samma sak. De ä framställda med organiska kemikalier i ett slutet system.

Tips för en hållbarare modekonsumtion

Köp färre men bättre plagg. Det vill säga att handla mer sällan, men när man väl gör det köper man plagg av högre kvalitet, med mindre miljöpåverkan. Tänk stil istället för trend! De snabba trendväxlingarna hos modekedjorna uppmuntrar till slit-och-släng och överkonsumtion. Satsa på kläder som håller längre, både stilmässigt och kvalitetsmässigt. Låna!Kläder som du använder sällan, som festkläder, kan du låna kanske av en kompis eller hyra. Sy om! Har du tröttnat på ett plagg sy om det. Köp second hand! Hela 97 procent energi sparas jämfört med att köpa ett nytt plagg när du köper begagnat.

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  femton − 9 =

  %d bloggare gillar detta: