Artiklar

Sjuka under semestern – använd KRY

Sjuka under semestern – använd KRY. Om  förkylningen eller febern slår till behöver vi ibland uppsöka vård. Befinner ni er på resande fot eller kanske i en stuga på landet kan ni istället välja att träffa en läkare hemifrån – via ett videosamtal.  KRY kan inte hantera alla patienter, och har aldrig utgett sig för att göra det. Men de kan vara ett komplement till den fysiska vården – och samtidigt ge plats åt dem som verkligen behöver just den fysiska vården! KRY är gratis för barn och ungdomar upp till 20 år. För vuxna kostar läkarbesöket 250 kronor och frikort gäller. Vill man bara ha en receptförnyelse kostar det 150kr för alla oavsett ålder.

Så här gör man om man vill prova använda KRY:

 • Ladda ner Appen HÄR
 • Logga sedan in i appen med BankID
 • Välj boka möte.  Man kan välja mellan att träffa en läkare, en psykolog eller få receptförnyelse.
 • Beskriver dina symtom, svarar på några frågor och eventuellt får ni skicka in bilder
 • Sedan ombeds man beskriv sina symtom (i text), svara på några frågor och eventuellt skicka in bilder. Allt för att läkaren ska kunna läsa på och vara förberedd inför besöket.
 • Ni får namnet på läkaren som ska ringa samt aktuell väntetid.
 • Ni blir uppringd av läkaren på en bestämd tid.
 • Precis som ett besök hos vårdcentralen är det upp till 15 minuters samtalstid med läkaren.
 • Om läkaren bedömer att du behöver medicin eller vidare vård får du recept eller remiss i samband med läkarbesöket.

Sammanfattning av min upplevelse:

Jag trodde faktiskt att det skulle vara dyrare än vad det var att använda KRY appen. För ett akut läkarbesök betalar en vuxen 250 kr, vilket jag tror motsvarar ungefär vad det kostar att besöka en fysisk akutmottagning. Tjänsten är gratis om du söker för barn och unga upp till 20 år.  KRYs öppettider är mellan 06-24 varje dag! Ni hittar appen HÄR

Väntetiden hos KRY är oftast kort ca fem minuter! Det innebar i praktiken att att ni inom 10 minuter kan ha både en diagnos och ett recept. Bekräftelsen på receptet får man via appen.

Jag rekommenderar er att testa KRY och skaffa er en egen uppfattning. Jag är nöjd och kommer att använda appen igen både för receptförnyelse och enklare åkommor.

 

 

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  2 × tre =

  %d bloggare gillar detta: