Artiklar

Sänk era matkostnader – konkreta tips

Sänk era matkostnader – konkreta tips. En av de vanligaste frågorna som jag får av er läsare handlar om hur man ska göra för att minska sina matkostnader. Det är inte så konstigt eftersom maten är en av våra största utgifter! Men det finns sätt att dra ner på matkostnaderna. Här kommer några konkreta tips!

Planering är ett tråkigt ord…

…men jag vill ändå inspirera er till att tänka och handla till mer än en måltid i taget. Gör en matsedel och en shoppinglista varje vecka. Ett bra knep är att spara dessa och återanvända.  Då har ni en färdig matsedel och en klar shoppinglista några veckor senare…. Denna lista bör inte vara statisk – byt ute någon rätt med utgångspunkt utifrån det ni har hemma. När ni gör era menyer så se till att det finns (minst) en  snabblagad rätt att ta till när ni känner er för trötta för att laga mat…Planera även för att ha två kastruller på spisen samtidigt när ni ändå lagar mat. Laga dubbla eller trippla portioner när ni tillreder er middag och frys in. Det tar inte längre tid och så har man mat klar till senare i veckan.

Försök få in ett helhetstänk kring matplaneringen så kommer ni att både spara tid, pengar!

 

Köp mat efter säsong och minska på köttet

Det bästa sättet att spara pengar i mataffären är inte att  handla i säsong. Säsongsmat är en bra sida att utgå från.

Minska även på köttet och försök äta mer vegetariskt. Ni behöver inte gå ”all in”, men ni kan dryga ut (det dyra) köttet med vegetabiliska proteiner som linser, bönor och kikärtor.

Ät upp maten

Ett enkelt knep för att minska matkostnaderna och matsvinnet  är att skapa en  “ät mig först hylla i kylskåpet” där ni ställer livsmedel med kort hållbarhet. I vårt kylskåp har jag en Prio-bricka. Då vet alla i familjen att det är den vi ska prioritera.

Samma system har jag skapat i skafferiet….. Om det är något specifikt som man bör äta först, så är det bra att man möts av det budskapet där och då.

 

Frys in ALLA rester

Frys in allt som blir över. Och då menar jag allt!  Jag har flera olika glasburkar i frysen där jag förvarar just små mängder överbliven mat. En burk för kött, en för grönsaker etc. Blir det en korvbit över eller eller en halv deciliter majs – häll det i burkarna i frysen.

När burkarna börjar fyllas är det bara att ta fram och göra en pyttipanna eller omelett av innehållet. Ett liknande system kör jag för Färska örter. Börjar de sloka  fryser jag in dem  in en istärningslåda. Jag hackar,lägger dem i facken och fyller på med olivolja – sedan in i frysen. Då har jag enkelt en bas att ta fram och använda direkt i fiskgrytan eller köttfärssåsen.

Känner ni igen er i att Sallad har lätt för att tappa stinget. Mitt tips är att linda in salladshuvudet i en fuktad handduk och sedan lägga tillbaka salladen i grönsakslådan? Då håller den mycket mycket längre tack vare fukten. Man kan även återuppliva ett något ledset salladshuvud på det sättet. Det går även att återuppliva trötta ruccolablad och morötter genom att lägga dem i kallt vatten i kylen.

Den klassiska Lunchlådan

Ta med er matlåda till jobbet istället för att äta ute varje dag. Jag vet att många tycker det är tråkigt med matlåda – men den gör underverk för plånboken. Nedan har jag räknat på vad det kostar att äta lunch ute varje dag kontra en lunchlåda.. Här finns det tusenlappar att spara.

Sänk era matkostnader - konkreta tips

Om ni äter matlåda istället för köplunch varje arbetsdag i månaden så skulle ni spara in ca 1 000 kr/person per månad på detta!  Personligen föredrar jag matlådor även utifrån andra aspekter – Tex  så vet jag vet  jag då precis vad jag stoppar i mig.  Blir det aldrig något över? – Lägg undan en portion i din matlåda innan ni sätter er till bords och börjar äta!

Spara in några slantar också när Kaffesugen på morgonen kommer. Skippa spontan koppen i farten? Investera i en termosmugg, Koka kaffet hemma och ta med.

Förvara livsmedel rätt.

Om matkostnaderna ska ned så måste vi minska vårt svinn. Lär er hur ni ska förvara maten för bästa hållbarhet. På Livsmedelsverkets hemsida finns en bra uppställning på förvaring av frukt och grönt och vad som skall förvaras i kylskåp och vad som bäst förvaras utanför.

Gör egen barnmat

Gör er egen barnmat.  Föräldrar ifrågasätter ofta sin  egen förmåga till detta. Förmodligen till följd av livsmedelsföretagens hårda marknadsföring. Industrin vill att vi köper industritillverkad mat eftersom de tjänar pengar på det!  Våga stå emot och Spara pengar, miljö och hälsa genom att göra egen gröt och egen barnmat.

Medlemskort

Skaffa matkedjornas olika medlemskort. Då får ni både återbäring på era inköp och extraerbjudanden. Skaffa flera kort, ingen matkedja är billigast på allt.

Matpriskollen

Använd er av Matpriskollen.se. Matpriskollen har en bra tjänst där ni får snabb och bra överblick över olika butikers erbjudanden den aktuella veckan och ni kan enkelt skapa inköpslistor till olika butiker. Matpriskollen är ingen säljsida utan en oberoende och gratis tjänst för konsumenter. Den finns även som app och via mobilen kan ni lägga bevakningar på varor som just ni vill handla t.ex. blöjor, köttfärs, kaffe mm. Erbjudanden läggs ut i den ordning de kommer in till matpriskollen. Många butiker har förstått det smarta med matpriskollen och delger informationen redan innan en ny vecka börjar.
Genom att använda matpriskollen i mobilen eller webben, kan ni förhoppningsvis spara många 1000-lappar varje år. Det är dessutom miljösmart! Instruktionsfilm hittar ni här

Handla varor med kort hållbarhet

Kvaliteten är densamma  men priset är lägre.  Jag rekommenderar onlinebutiken  Matsmart – där ni kan fynda bland varor som av olika anledningar inte kan säljas i butik längre.

Sist men inte minst…följ E-kompassen…då missar ni förhoppningsvis inte några bra tips och erbjudanden 😉

Ni vet väl att E-kompassen finns på flera kanaler. Följ E-kompassen via följande sociala medier

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    elva + tio =

    %d bloggare gillar detta: