Artiklar Medveten Konsumtion

Odla hållbart med ekologiska fröer

Inlägget är reklam för Odla.nu och innehåller annonslänkar

Odla hållbart med ekologiska fröer. Passa på att beställa frön och andra trädgårdstillbehör den här veckan. Mellan den 9-15/4 så får ni 20% rabatt på ett helt köp hos Odla.nu. På fröer har ni dessutom alltid fri frakt och dessa levereras brevledes till er postlåda! Supersmidigt! Rucolasallad, salladshuvud, morötter, dill, blomsterböna och purjolök – det är ett urval av de fröer som damp ner i brevlådan hos mig häromdagen. Förmodligen har jag beställt lite för mycket fröer…men min odlingslust, när jag sitter och beställer och fantiserar, är större än mina ambitioner! Tittar man på följesedeln så ser det ut som om jag ska åstadkomma ett helt potager enligt franskt manér. Vilka ambitioner har ni?

April har verkligen gjort skäl för sitt rykte i år. Soliga dagar har varvats med både snö, hagel och blåst. Men efter helgens fina väder, spirande knoppar och gröna små löv på träd och buskar gör oss påminda om att inget kan hålla tillbaka våren – i alla fall inte hur länge som helst.

Det är fantastiskt att ha förmånen att kunna gå ut i sin egen trädgård och hämta in en skörd av potatis, morötter, sallat eller kryddor. Men att sätta upp en egen liten köksträdgård är inte svårt – det krävs dock att ni har en tomt eller en balkong. Det enklaste sättet är att anlägga ett köksträdgård är att bygga upphöjda bäddar med hjälp av pallkragar.

Bäddarna ska helst vara runt 1,5 meter breda. Längden bestämmer ni själv efter hur mycket ni planerar att odla och hur mycket plats ni har. Om ni vill ha flera grönsaksland kan ni anlägga dem bredvid varandra med cirka 30 -50 cm avstånd så att ni enkelt kan gå emellan. Ett ovärderligt tips är att Fästa en plåt runt kanterna på pallkragen då blir det nästintill omöjligt för sniglar att ta sig upp i landet…

Ätbart i trädgården

Fyll pallkragen med planteringsjord (ca 40 – 60 cm djup). Blanda även i någon sorts naturgödsel. Jag har använt ett Vegetabilisk gödsel som är godkänd för ekologisk odling. Detta gödsel är tillverkad av biprodukter från jordbruket och har en neutral doft (ingen kobajs doft som stör grannarna…). Kostar 49kr hos Odla.nu Ni hittar det HÄR.


Sedan är det bara att börja plantera. Jag använder själv endast ekologiska frön och rekommenderar er att göra detsamma. Dessa är framtagna utan varken konstgödsel eller bekämpningsmedel. Nelson Garden Organic har ett rekommenderat cirka- pris mellan 20 och 40 kronor. Ni hittar dessa HÄR. Jag tycker det känns extra viktigt att arbeta med ekologiska fröer och gödsel när man har barn och djur omkring sig. Att veta att det som växer upp är 100 % ekologiskt. Odlar ni tex grönsaker kan barnen äta direkt efter skörd.


Att se sina frön gro och växa är nästan meditativt…Hur underbart som helst. Det skapas liv och det skapas mening. 

Jag tror att vi ska våga odla ännu mer. Vi ska leta upp alla små platser som ännu inte har något som växer och fundera över vad som bäst passar där. Och sedan odla. Det kan inte bli annat än underbart!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    fyra × 4 =

    %d bloggare gillar detta: