Artiklar Medveten Konsumtion shopping

Mothproofed for Life…

Mothproofed for Life…en vanlig syn på etiketten till äldre ylleplädar. Vad innebär denna beteckning? Vilka kemikalier finns dolda i fibrerna på en pläd med den märkningen? Det ska jag berätta för er idag!

Mothproofed for Life

Men först ska jag erkänna att det är med en känsla av vemod och uppgivenhet som jag varsamt lägger ner min fina, varma trotjänare från Tidstrand i en vit papperspåse. På papperspåsen har jag med stora bokstäver skrivit Brännbart avfall.

Påsen försluts och det sista jag ser av min Tidstrandsfilt är Ettiketten och på den kan jag tydligt utläsa Mitin…Mothproofed for Life.

Tydligen är Mitin en så giftig kemikalie att man måste lämna in hela filten på återvinningscentralen som brännbart avfall. I annat fall sprider sig giftet vidare. Den måste brännas i tillräckligt höga temperaturer för att helt förgöra giftet.
Mothproofed for Life.

Förr impregnerade (dränktes i gift för att riktigt suga åt sig) man yllefiltar med malmedel, bland annat Mitin, för att hålla ohyra bora. De här malmedlen kunde innehålla alla möjliga typer av gifter och i allra värsta fall insektsgiftet DDT, som visat sig vara både cancerogent och rubba vår hormonbalans. Enligt expertis finns det inget sätt att sanera de gamla filtarna. De är giftiga punkt. De ska slängas punkt!
Mothproofed for Life

Är ni intresserade av mer information Lyssna på detta avsnitt ( ca 10 minuter) från Loppmarknadsarkelogerna (P1) från april i år. Ni hittar det avsnittet HÄR.

I och med en ny lag i slutet på 60-talet blev man mer restriktiv med vilka medel som fick användas mot insektsangrepp och på 70-talet förbjöds DDT helt. Men många är de plädar som behandlats innan detta skedde…har ni någon av dem hemma?!

Mothproofed for Life…Dagens uppdrag

Dagens uppdrag till er blir att gå igenom era plädar och om ni har en i er ägo – gör er av med denna giftbomb. Jag har ersatt min Tidstrandsfilt med en ekologisk ullpläd från Åhlens.

Denna modell heter Klippan och finns i flera olika färgsättningar. Ni hittar dessa vackra ekologiska plädar HÄR

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  http://www.daiello.com.br/2015/10/hong-kong-a-ilha-dos-milionarios
  26 november, 2019 at 8:15 f m

  Are the majority of prostitutes in Amsterdam trafficked?
  If not really, why select that sort of life understanding that sex can be a matter of life & death?
  Simply no, they are free will hookers, well a lot of them
  are. Prostitution is usually a big business therefore many women are willing
  to do it.

Leave a Reply

tre × tre =

%d bloggare gillar detta: