Artiklar

Man måste vara FRISK för att vara SJUK

Man måste vara FRISK för att vara SJUK. Hur dumt låter inte det? Vad är det för sjukvård vi bedriver i Sverige? Jag och många i min närhet har under mitt liv otaliga gånger fallit offer, ja offer är rätt ord, för den svenska sjukvårdens brister. Jag syftar på diverse felbehandlingar, feldiagnoser, otaliga läkarbyten och detta eviga vallande genom vårdapparaten – utan att någon tar tag i problemet och hjälpt.

Jag har skrivit tidigare om att jag varit sjuk sedan oktober. I tre månader har jag haft feber varje dag, hostat, kräkts i snitt 10 gånger per dygn, haft andningssvårigheter och ont i kroppen.  Jag har sökt hjälp – Jag har träffat läkare – Flera stycken. Men det är som att ingen läkare tagit ansvar utan jag har skickas från den ena vårdenheten till den andra och när situationen känns outhärdlig finns ingen hjälp att tillgå. Istället tvingas man gång på gång söka hjälp på akuten, vilket inte är optimalt. Där får man  i bästa fall tillfällig lindring, men det underliggande problemet finns fortfarande kvar!

Man måste vara FRISK för att vara SJUK

Jag övertygad om att vårdpersonalen gör sitt allra bästa för att hjälpa oss patienter. Det är inte personalen på golvet som gör fel utan det är alla dessa indragningar och allt sparande som drabbar patienterna. De människor som vårdpersonalen ska bota, lindra eller i alla fall trösta…vårdpersonalen sliter, stressar och vänder ut och in på sig själva, men det räcker inte!

Man måste vara FRISK för att vara SJUK

Jag har tagit alla mediciner jag blivit ordinerad och provat alla husmorsknep jag kommit på, men utan lindring. Jag har ringt samtal efter samtal, vilket tär på krafterna och psyket, men inte fått hjälp. Man får leva i sin bubbla och man känner sig utsatt, besviken och framför allt ensam. Någonting har gått fel när man måste vara frisk för att orka vara sjuk och när man måste slåss för att få vård. Det är svårt att ställa krav. Det förväntas att man bara ska rätta in sig mer i ledet?

Jag har slutligen fått en diagnos och en medicin som verkar hjälpa . Men för att få rätt vård krävdes att jag ställde krav, informerade mig om, var stark inför, helst använda deras terminologi..och var allmänt jobbig! Först då började det hända saker!  Jag är verbal och van att ta mig fram – men alla är inte som jag. Jag har full förståelse för att många inte klarar av att ta plats i rummet med läkaren.  Jag känner så också, man får stålsätta sig och förbereda sig och ladda mentalt inför mötet – Jag är faktiskt förvånad över hur “liten och obetydlig” jag känner mig inför vissa läkare…Jag undrar hur denna historia hade slutat om jag inte krävt vård…förmodligen inte så bra! Vad hände med alla människors lika värde? Ska bara de som skriker högst få hjälp? Kanske är det de som inte orkar skrika alls som behöver den mest!

Relaterad bild

Man måste vara FRISK för att vara SJUK…Försäkringskassan

Denna rubrik kräver egentligen ett eget inlägg…men jag kan inte låta bli att avsluta med detta elände som grädde på moset… jag kan tycka att detta är en del som man inte borde behöva bekymra sig över…Men så kommer det hem ett brev från försäkringskassan med texten ”det saknas uppgifter på ditt läkarintyg, vi har skrivit till din läkare två gånger men då vi inte fått svar, drar vi in din sjukpenning”…då rasar världen igen…

…Tydligen så ska man vara ensam ansvarig för sin vård och rehabilitering, och uppenbarligen bär vi också ensam ansvaret för vad  läkaren skriver/inte skriver i mina läkarintyg! På måndag får jag börja ringa igen…denna gången till försäkringskassan!

Nu räcker det!

Vad har ni för erfarenheter? Kan ni känna igen er i detta?

.

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    tolv − fem =

    %d bloggare gillar detta: