Artiklar

Smörbrist lagom till julbaket – vi gör eget!

Smörbrist lagom till julbaket – vi gör eget! Det kan bli svårt att få tag på svenskt smör till julbaket. Och dyrt! Smörpriserna ökar rekordmycket just nu. Det finns ett underskott på mjölkfett i Sverige (och globalt). En orsak är att allt fler vill köpa feta mejeriprodukter som grädde, fet yoghurt och fil.

Smörbrist lagom till julbaket - vi gör eget!

 

Mejerierna rekommenderar konsumenterna att köpa smör i god tid inför julhelgen. Och priset på smör i butik kommer fortsätta att öka så det är lika bra att bunkra upp nu om ni har tänkt baka!

Prisutveckling per halv kilo:

Januari 2017                29,50

Juni 2017                     35.90

November  2017         44.95 – 50 kr

Källa: Matpriskollen

Som ni ser så hade priset på svenskt smör, redan i somras,  stigit markant sedan årsskiftet. Från 29,50 kronor halvkilot till 35,90. Idag kostar det mellan 43-44.95 per paket. I vissa butiker upp mot 50 kronor. Matpriskollen mäter priserna på olika varor en gång per vecka och det var vid vecka 41-42 som de fångade en rejäl ökning i pris.

Så här mycket steg smörpriset under oktober

Ica, 500 g (normalsaltat): 23 procent

Svenskt smör Arla, 500 g (normalsaltat): 22 procent

Svenskt smör laktosfritt Arla, 500 g (normalsaltat: 15 procent

Arla Bregott, 300 g: 12 procent

Arla Kockserien klarifierat smör, 250 gram: 11 procent

Garant eko, 500 gram: 10 procent

Källa: Siffrorna hämtade från Matpriskollen 17 oktober 2017

Smörbrist lagom till julbaket – vi gör eget! – Recept

Lösningen på smörbristen  kan vara att göra eget smör. Det är enkelt att kärna sitt eget smör. Det är dessutom roligt och resultatet blir bra!  Ett plus är att ni kan reglera salthalten själv. Eftersom det nu är år 2017 behöver ni inte sitta och stöta grädde i en smörkärna för att göra smör. Det fungerar fantastiskt bra med en modern elvisp.

Ingredienser:

  • 1 liter färsk svensk ekologisk vispgrädde, 40%
  • 1 dl  syrad produkt. Till exempel fil, gräddfil, eller créme fraiche
  • Salt

Instruktion:

  1.  Vispa ihop grädden och den syrade produkten. Täck över blandningen och ställ undan den på en sval plats, gärna  svalare än rumstemperatur.
  2.  Låt stå i ca 2 dygn. Den ska smaka surt. Gör den inte det låt den stå en dag till.
  3. Efter 2 dygn vispar ni grädden tills det bildas små smörkulor och kärnmjölk. Det ska se ut som äggstanning med en massa vätska runtom. Se bild.

Smörbrist lagom till julbaket - vi gör eget!

4. När det ser ut som på bilden ovan  samlar ni  ihop smöret i handen, och häller bort vätskan (kärnmjölk). Spola sedan med med kallt vatten  ner i skålen, och knåda smöret så att det ”tvättas”. Häll av vattnet och tillsätt nytt och upprepa tills vattnet är helt klart

Smörbrist lagom till julbaket - vi gör eget!

4. Bearbeta blandningen så länge du vill. Ju mer du arbetar med den desto fetare och  hållbarare blir smöret.

Smörbrist lagom till julbaket - vi gör eget!

5. Tillsätt sal . Tänk på att saltsmaken förstärks när smöret får stå.

6. Smöret förvaras i en lufttät glasburk i kylskåpet.

 

Lycka Till!

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    två − ett =

    %d bloggare gillar detta: