Artiklar

En kvarts istid…fast tvärtom…

Det vi med säkerhet kan konstatera är följande:

 •  Vi människor har till följd av vårt sätt att leva värmt planeten upp planeten med i genomsnitt 1°C.
 • Uppvärmningen är inte jämnt fördelad över jorden. Landområden värms snabbare än hav.
 • Arktis är det område där uppvärmningen är snabbast.
 • Den mesta uppvärmningen har skett de senaste tre decennierna
 • Sannolikheten att det skall vara extremt varmt är idag ungefär 100 gånger så vanligt som på 60-talet.
 • När Isarna i Arktis smälter uppstått temperaturkontraster som i sin tur påverkar jetvindarna. Och mycket tyder enligt forskare på att det i sin tur leder till låsningar, blockeringar, av lågtryck och högtryck. Dvs tex en långa värmeböljor liknande den vi hade i somras.

Jag läste en intressant artikel skriven av meteorologen och klimatexperten Per Holmgren. Han beskriver den globala temperaturhöjningen väldigt pedagogiskt. Han menar att 1 grads global uppvärmning låter kanske inte så farligt. Men om vi sätter det i relation till att det under en istid globalt är ca 4°C kallare… så har vi alltså hittills gjort en kvarts istid, fast tvärt om… Har man riktigt bra fantasi kanske man kan föreställa sig vad 4 graders global uppvärmning skulle innebära…Parisavtalet, att begränsa uppvärmningen till max 2°C, är inte någon enkel ekvation… Det är en halv istid, men åt andra hållet.

Vad ska vi göra åt saken?

Ovan ser ni några  fakta. Frågan som följer är vad vi kan/ska/måste göra åt saken. Idag  lägger många av oss för stort fokus på att  maximera den egna lyckan och egna framgången. Vi sätter  oss själva i centrum och ser världen som ett smörgåsbord som finns till för vår skull. Att vi människor har både förmåga och resurser att ta vad vi vill ha gör inte saken bättre…Detta sker Snabbt,ofta oåterkalleligt och utan att den som njuter av sötman behöver lida av vare sig skuld eller bieffekter…

Denna kortsiktighet gör att vi människor stressar och urholkar livsuppehållande system på planeten. Sett till våra dagliga liv och vår närmiljö så går det långsamt, men geologiskt och ekologiskt är det en explosionsartat hastighet! Fyra femtedelar av alla ekologiska system på jorden påverkas redan på något sätt av dagens klimatförändringar.

Jag som försöker föra fram detta i Sociala media känner ofta av detta fenomen. Det är mer poppis att visa upp ett semesterfoto och ett par svindyra solglasögon än att stimulera andra till att ta ansvar för sina medmänniskor och sin planet…Det första ger många likes, det senare betraktas av många som pretentiöst.

En annan sida i flödet på sociala media är lösryckta argument och påhopp. Vissa verkar anse att Kan de inte själva föra fram vettiga argument så kan de alltid sabba och smutskasta någons annans… Framgång på social media handlar idag bara om att synas, inte om att hjälpa varandra….

Detta måste förändras! Det måste bli lönsamt och enkelt att göra rätt, och dyrare och svårare att göra fel. Har vismutsat ned, kan vi städa upp.

 

Och det är inte kört – inte  än. Däremot alldeles för sent för att ge upp.

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  tio + sex =

  %d bloggare gillar detta: