Artiklar

Ekologiskt godis att undvika

Ekologiskt godis att undvika. Jag köpte nyligen ett par påsar veganskt och sockerfritt godis. Toppen tyckte jag då! Det var fruktfiskar, skumsvampar och persikoringar från varumärket Green Star.

vegan.JPG

De blev populära även hos barnen.Alltid Roligt att upptäcka ett nytt märke med veganskt och ekologiskt godis. Lyckan blev dock kortvarig då jag snubblade över en artikel från Äkta vara som tog upp det faktum att det bland ingredienserna i detta ekologiska godis finns en rad tillsatser som inte är tillåtna i ekologiska produkter!  Jag rotade genast fram påsarna ur sopkorgen…för att kontrollera om detta verkligen kunde stämma… Tyvärr var det helt korrekt -Det står organic på förpackningen, men godiset uppfyller inte EU:s regler för ekologiska produkter.

organic23.JPG

Ekologiskt godis att undvika – EU-regler

Ungefär 330 tillsatser får inom EU användas i konventionella livsmedel. Av dessa är endast 57 tillåtna i ekologiska produkter. Bland dessa finns inga sötningsmedel och bara ett fåtal tillåtna färgämnen, som bara får användas till ost.

Fruktfiskarna är färgade med fyra olika färgämnen, både naturligt och syntetiskt framställda, varav inga är tillåtna i ekologiska produkter.

innehåll.JPG

Svamparna är sockerfria men innehåller istället sötningsmedel vilket inte heller är tillåtet.

Det förekommer ytterligare otillåtna tillsatser i produkterna. se listorna nedan:

innehåll3.JPGBildkälla: Äkta vara

Bojkotta produkten! Det finns bättre alternativ!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    14 + femton =

    %d bloggare gillar detta: