Artiklar Guider

E-kompassens Rea-guide

E-kompassens Rea-guide. En vägvisare genom den snåriga djungeln av röda prislappar.

Vad är egentligen en rea?

För att en butik ska få kalla sin försäljning för rea måste den ske under en begränsad tid, varorna ska vara ur det ordinarie-sortimentet och de ska säljas till väsentligt lägre priser än tidigare.

Bli ett reaproffs

Grundprincipen är – Planera först och köpa sen

 • Gör en lista med vad du/ni behöver införskaffa inför kommande säsong. Gör även en lista med saker som du/ni skulle vilja köpa men som kanske inte ligger högst på prioriteringslistan.

Jag gör löpande dessa listor. Om sonen t.ex växer ur sina stövlar, så hamnar genast stövlar, på att köpa listan. Listan är under ständig uppdatering.

 • I god tid innan rean bör ni, om ni har möjlighet, prova kläder och skor i butik. Även elektronik och telefoner kan vara bra att titta på live. Klicka sedan hem  varorna online  när priserna börjat droppa.

När en vara från köplistan är inhandlad stryker jag den från listan.

original

 • Vid klädköp – Undvik att satsa på trendplagg, rean är till för att butiken ska rensa så att det blir plats för kommande trender. Fråga dig själv om du kommer vilja använda plagget även nästa säsong, om inte? Då kanske det där reapriset inte var så bra trots allt.

Jag brukar leta efter basplagg och underkläder – dessa går det sällan trender i. Även väskor och skor, som jag inte har haft råd att köpa till fullt pris, är intressanta att ha koll på under rean.

xxxxx

 • Är elektronikprodukter med på er lista. Se då till att göra en prisjämförelse innan rean för att se vad produkterna kostar. Lita inte på jämförelsepriserna i kampanjtidningarna.

Jag använder mobiltelefonen i butiken för att kunna prisjämföra på plats.

 • Spara alltid kvittot även om butiken inte tillämpar öppet köp/bytesrätt så har du alltid rätt att reklamera om produkten skulle gå sönder på något sätt.

Det står ofta ”Reavaror bytes ej” i affärerna, vilket är lätt att missförstå. Om det är något fel på reavaran har du rätt att reklamera den, precis som du har rätt att reklamera trasiga varor från det ordinarie sortimentet. Däremot kan butiken välja att inte erbjuda bytesrätt eller öppet köp för reavaror.

 • Håll utkik på Ekompassen.se, ibland samarbetar jag  med stora onlinebutiker och då kan ni få tillgång till rean innan alla andra eller få tillgång till  bättre priser.

Bli ett reaproffs – en guide – Generella Tips

 • Tänk efter, skulle ni köpa varan till ordinarie-pris eller blir ni sugna att handla bara för att varan är billig?
 • När en vara är nedsatt med 30% kan priset fortfarande vara högt. När reapriset är hela 70% av ordinarie-pris är det hög risk att utbudet är utplockat. Bästa fyndchansen brukar vara när rean är 50%.
 • Köp bara kläder som passar, och inte de som nästan  passar…Var ärlig mot dig själv!
 • Ha is i magen. Om du inte hittar något du behöver just nu kan det vara smart att avvakta till januarirean – då är priserna ofta ännu bättre än nu.

Undvik fällor – och undvik att bli lurad

Nedan ger jag er några exempel från verkligheten. Nedanstående fula knep är vanligare än ni tror! Känner ni igen er i något av nedanstående…

Exempel 1 – För högt ordinarie pris

30 procent rabatt –  betyder inte alltid att varan kostar 30 procent mindre än vad den i normala fall är värd. Egentligen säger det bara att handlaren innan rean hade satt en prislapp som gjorde den här stora procentuella sänkningen möjlig. Det priset i sig kan ju vara på tok för högt. Ett vanligt knep är att handlaren strax innan rean drar upp priset för att sedan sänka det till en mer normal nivå.

Lösning: Använd prisjämförelsetjänster som till exempel Prisjakt för att få koll på vad normalpriset är.

Rea-bluff

2. Exempel 2 – Gammal, utgången produkt

När ni kommer hem upptäcker ni att den där tv:n ni just köpt till “fyndpris” , kanske till och med utan den vanliga ångerrätten, är en gammal produkt.  Att den har ett segt och föråldat gränssnitt och att den kanske inte ens är kompatibel med ditt programkort?

Är det tokbilligt handlar det ofta om en produkt som ersatts av minst en generation nyare modell, och som redan tappat värde ordentligt.

Lösning: Googla på produktnamnet och lägg några minuter för att undersöka saken. De flesta stora sajter, som till exempel m3.se, testar alltid omgående nya produkter. Är ett test nästan ett år gammalt kan du utgå från att modellen är uppdaterad.


Rea-bluffar

3. Icke fungerande lägsta pris-garanti

Hittar ni er nyinköpta PC , hos en konkurrent,till ett bättre pris , veckan efter att ni själv handlat? Ni tänker att det blir läge att nyttja er  lägsta pris-garanti, men det är sällan den faktiskt går att utnyttja. En modell kan ha fått en ny beteckning för att undvika just den här typen av återförsäljarproblem. Men det är också vanligt med finstilta regler om saker som måste uppfyllas för att lägsta pris-regeln skall vara giltig. Vilket den nästan aldrig är.

Lösning: Läs det finstilta, fråga försäljaren ,vid köp ,om vilka regler som gäller.

 


Reabluff

4. Lockvaror

I reklambladet har ni fått upp ögonen för en så kallad lockvara som kostar  2 995 kronor. Den är ett kanonpris och ni vill absolut ha den produkten.  Väl i butiken, strax efter öppning,  inser ni att varan är ”slutsåld”. Ni erbjuds istället att,  för bara en femhundring mer,  få en nästan likadan produkt..Det här är ett välkänt knep och för att komma undan marknadsföringslagens regler kring det här friskriver sig ofta återförsäljarna med fraser som ”begränsat antal” eller liknande  i sina annonser. Annars har de faktiskt skyldighet att erbjuda dig en liknande vara till samma pris.

Lösning: Var beredd på scenariot så att du slipper bli besviken. Fundera på om du verkligen vill lägga mer pengar på en liknande produkt. Googla och se om du hittar den slutsålda produkten någon annanstans.

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  9 + 8 =

  %d bloggare gillar detta: