Artiklar

Alternativ till Rosa Bandet

Alternativ till Rosa Bandet. Jag har tidigare skrivit två artiklar om Rosa Bandet kampanjen. Dessa hittar ni här Rosa Bandet – ingenting jag stödjer och Pinkwashing – vad är det för rosa varor vi köper egentligen. I den senare artikeln tar jag upp baksidan av dessa rosa produkter som vi uppmanas att konsumera. Produkter som i flera fall innehåller kemikalier som är eller misstänks vara hormonstörande och cancerframkallande! Allt detta kan man inte läsa mycket om i samband med informationen om Rosa Bandet.

Kommer ni ihåg den “Rosa Skon” från Feetfirst som jag skrev om i artikeln Pinkwashing – vad är det för rosa varor vi köper egentligen. Jag har nu fått svar från deras Kemikalieavdelning, angående dess innehåll av kemikalier.

Denna sko som säljs till förmån för Rosa Bandet, Godkänd av Cancerfonden, innehåller följande:

  • Ytskikt – Konstläder vilket tillverkas av plast och kan innehålla mjukgörande ftalater som kan ha hormonstörande egenskaper.
  • Foder – 100% Polyester. Denna fiber är gjord av plast och utvinns ur olja. För att göra om plasten till fibrer som funkar för tyg krävs kemikalier som i stora mängder kan vara cancerframkallande och som också riskerar att läcka ut med allt det vatten som används i processen. (Källa SVT nyheter)
  • Sula i TPR, ett syntetiskt gummi som görs av råolja. Tillverkningsprocessen bidrar till ökad Co2 halt i atmosfären. Idag används mer och mer syntetgummi även när naturgummi har bättre egenskaper. Källa: skogssverige.se

Vi ska alltså, köpa denna sko i kampen mot bröstcancer…jag har sagt det förr, men det tåls att sägas igen…en sak är säker på detta sätt förebygger vi inte bröstcancer…vi sprider den…Med den här kunskapen är det svårt att förstå logiken i att köpa denna och många andra av företagens Rosa produkter.

Så vad ska vi göra istället? Cancerforskningen måste få in pengar för att göra framsteg. Jag tycker (min personliga åsikt) strunta i alla dessa rosa produkter. Köp inte saker som är dåliga för er – ge istället en en rejäl slant direkt till cancerfonden (utan mellanhand) eller stöd någon av nedanstående organisationer:

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    fyra × 1 =

    %d bloggare gillar detta: