Artiklar

Baka en ekologisk tårta till far

Baka  en ekologisk tårta till far. Ni har väl inte missat att det är Farsdag idag! Grattis alla pappor! Kanske har ni tänkt bjuda er far på tårta till eftermiddagskaffet? Det har jag också planerat. Vilken tårta skulle ni vilja ha på ert bord? Den här:

Bildkälla: aktavara.se

Eller den här:

Bildkälla: aktavara.se

Den översta tårtan är bakad från grunden utan halvfabrikat. Den undre är  från Coops hembageri… Butiksbakade tårtor har ofta  långa ingrediensförteckningar. Skälet är att man inte bakar från grunden, utan använder halvfabrikat, till exempel olika mixer, som i sin tur innehåller många tillsatser. Var medvetna om att även om ni går till ett konditori för att köpa er tårta så är det idag ganska ovanligt att de gör tårtor från grunden. Pulvermixer och andra tillsatsfyllda halvfabrikat har blivit vardag även där. Våga fråga och försök hitta ett bageri som bakar från grunden och uteslutande använder  ekologiska råvaror.

 

Ingrediensförteckning Coop Prinsesstårta:

GRÄDDE, socker, ÄGG, MANDEL, vatten, VETEMJÖL, VETESTÄRKELSE, hallon, glukossirap, invertsirap, glycerol, MJÖLKPULVER, emulgeringsmedel (E472b, E477, E471), stärkelse, vegetabiliskt fett, vegetabiliskt fett (palm), salt, stabiliseringsmedel (E1414, E1422), antioxidationsmedel (E330, E331, E333, E341), konserveringsmedel (E202, E211), aromer, färgämnen (E141, E100, E160a, E101, E160e), bakpulver (E500), kakao, VASSLEPULVER, förtjockningsmedel (E401, E440), enzym, SOJALECITIN (E322)

Baka en egen ekologisk och naturlig tårta!

Att baka en egen tårta är kanske det bästa. Då vet man precis vad man får för innehåll. Dessutom är det roligt. Det är en aning tidsödande – men om man samlar familjen och delar upp sysslorna så går det ganska snabbt:-)

Här kommer ett recept uppdelat i olika moment. Låt familjemedlemmarna göra varsitt  och skapa en ny tradition!

Börja med att baka en  tårtbotten

 • 3 ekologiska ägg
 • 2 dl ekologiskt socker
 • 1 dl ekologiskt potatismjöl
 • 1 dl ekologiskt vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker. Rör ner övriga ingredienser och häll smeten i en form.

Grädda i 175 grader i 35 minuter.

Låt svalna och dela i tre skikt (kan med fördel göras och frysas in tills den ska användas).

Koka ihop en hemgjord Vaniljkräm

 • 1 Dr. Oetkers Ekologiska Vaniljstång
 • 2 äggulor från ekologiska ägg
 • 3 dl ekologisk mjölk
 • 3 msk ekologiskt socker
 • 1 msk ekologiskt potatismjöl

Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Vispa ihop med övriga ingredienser. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar.  Låt den svalna.

Rör ihop egen jordgubbssylt

 • 3 dl frysta ekologiska jordgubbar
 • 1 dl ekologiskt syltsocker

Koka ihop jordgubbar och socker och låt sjuda några minuter. Mosa  jordgubbarna grovt med en ballongvisp. Häll upp i glasburk. Låt svalna.

Gör egen marsipan:

 • 200 g ekologiska mandlar (tex saltå kvarn)
 • ca 3 dl ekologiskt florsocker
 • en äggvita från ekologiskt ägg

Skålla och skala mandeln.  Mixa den och blanda i lite florsocker i taget tills degen känns  smidig. Mixa slutligen ner äggvitan. Om det behövs kan man ta i lite vatten för att få massan mjukare, eller så kompenserar man med mer florsocker om den blir för lös. Färga med rödbetssaft.

Montera tårtan

Nu återstår det roligaste… Att montera tårtan! Bred sylt på det understa skiktet, vaniljkräm på nästa och  täck sedan tårtan med grädde. Kavla ut marsipanen till ett runt lock. Lägg marsipanlocket över gräddlagret. Dekorera och pudra över florsocker.

Baka en ekologisk tårta till far

 

Bjud nu pappa på denna underbart goda tårta helt fri från tillsatser.

Jag skriver mycket om ekologiskt, hälsa och naturligt i bloggen. Jag vill dela med mig av mina kunskaper och inspirera er. Inspirera till att leva mer hållbart, handla ekologisk mat, plocka örter och vara i naturen och helt enkelt ta hand om sig själva och miljön. Varför ska vi äta besprutad mat och tårta med tillsatser. I min värld skulle ekologisk och naturlig mat inte ha en särskild märkning utan vara en självklarhet!

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  sjutton − tolv =

  %d bloggare gillar detta: